Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:eräsija

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:eräsija [2017/04/02 14:27]
Helena Ranta [Muu kirjallisuus]
wiki:eräsija [2019/02/05 15:39]
Helena Ranta [Määritelmä]
Rivi 7: Rivi 7:
 {{:​wiki:​torppa_porvarinlahti.jpg?​450|}} {{:​wiki:​torppa_porvarinlahti.jpg?​450|}}
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
-Kaukana rintamaista tai erillään rintamaiden kotikylästä ja -tilasta ​sijaitseva kausiluonteisesti käytetty, rajattu ​nautinta-alue asumuksineen,​ metsästysmaineen ja kalastusvesineen.+kausiluonteisesti käytössä ollut, ​erillään rintamaiden kotikylästä ja -tilasta ​sijainnut asuinpaikka ​nautinta-alueineen
  
  
Rivi 13: Rivi 13:
 Eränkävijöiden käyttämistä erämajoista- ja pirteistä on kirjallista tietoa 1500-luvulta. Eränsijat sijaitsivat yleensä rannoilla ja saarilla, jolta käsin liikkuminen oli helppoa ja kalastaminen mahdollista. Erämaiden yhteydessä saatettiin metsästyksen ja kalastuksen lisäksi viljellä humalaa, kasketa sekä harjoittaa raudan- ja tervanpolttoa.((Suvanto 1998: 79–110.)) Eränkävijöiden käyttämistä erämajoista- ja pirteistä on kirjallista tietoa 1500-luvulta. Eränsijat sijaitsivat yleensä rannoilla ja saarilla, jolta käsin liikkuminen oli helppoa ja kalastaminen mahdollista. Erämaiden yhteydessä saatettiin metsästyksen ja kalastuksen lisäksi viljellä humalaa, kasketa sekä harjoittaa raudan- ja tervanpolttoa.((Suvanto 1998: 79–110.))
  
-Erämajojen tai -pirttien jäännöksiä voi olla vaikea havaita maastossa. Rakennuksien ​jäänteet ​muistuttavat ns. miilumajoja,​ mäkitupia ja pienempiä torppia. Asuinrakennuksen lisäksi eräsijojen yhteydessä voi olla myös saunoja, aittoja, venevajoja, kellareita ja säilytyskuoppia. Rakennusten tulisijoista saattaa olla näkyvillä luonnonkivistä koostuvia kiukaita. Rakennusten seinälinjat voivat erottua maastossa kivi- ja maavalleina tai pelkkinä kulmakivinä. Seiniä on voitu rakentaa myös suoraan maan päälle. Eräsijojen ympäristössä voi olla raivausjälkiä ja kaskiraunioita.  ​+Erämajojen tai -pirttien jäännöksiä voi olla vaikea havaita maastossa. ​[[wiki:​talonpohja|Rakennuksien ​jäännökset]] ​muistuttavat ns. miilumajoja,​ mäkitupia ja pienempiä torppia. Asuinrakennuksen lisäksi eräsijojen yhteydessä voi olla myös saunoja, aittoja, venevajoja, ​[[wiki:​kellari|kellareita]] ja säilytyskuoppia. Rakennusten ​[[wiki:​tulisija|tulisijoista]] saattaa olla näkyvillä luonnonkivistä koostuvia ​[[wiki:​kiuas|kiukaita]]. Rakennusten seinälinjat voivat erottua maastossa kivi- ja maavalleina tai pelkkinä kulmakivinä. Seiniä on voitu rakentaa myös suoraan maan päälle. Eräsijojen ympäristössä voi olla raivausjälkiä ja [[wiki:​viljelyröykkiö|kaskiraunioita]].  ​
  
 ===== Historia ja käyttö ===== ===== Historia ja käyttö =====
Rivi 35: Rivi 35:
 Eränkäynti suuntautui Varsinais-Suomesta ja Hämeestä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle,​ Keski-Suomeen,​ Savon länsiosiin,​ Hämeeseen, Satakuntaan ja Uudenmaan rannikolle. Karjalasta suunnattiin Itä-Suomeen.((DF 540; Lappalainen 1970.)) Eränkäynti suuntautui Varsinais-Suomesta ja Hämeestä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle,​ Keski-Suomeen,​ Savon länsiosiin,​ Hämeeseen, Satakuntaan ja Uudenmaan rannikolle. Karjalasta suunnattiin Itä-Suomeen.((DF 540; Lappalainen 1970.))
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-[[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Ks. Historiallisen ajan kiinteät ​muinaisjäännökset -julkaisu]].+Eräsijoihin liittyvät ​kiinteät ​rakenteet kuten talonpohjat ja elinkeinojen harjoittaimisesta kertovat jäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä 
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
  
Rivi 47: Rivi 48:
 **Kumpulainen,​ Miikka &​ Taavitsainen Jussi-Pekka & Vilkuna Janne** 2012. From Wilderness to Society. The lost culture of late Iron Age Mediaeval Times in Central Finland. Människor i vikingatidens Mittnorden. Föredrag vid de Mittnordiska Arkeologidagarna i Östersund 2010. //​Fornvårdaren//​ 32. **Kumpulainen,​ Miikka &​ Taavitsainen Jussi-Pekka & Vilkuna Janne** 2012. From Wilderness to Society. The lost culture of late Iron Age Mediaeval Times in Central Finland. Människor i vikingatidens Mittnorden. Föredrag vid de Mittnordiska Arkeologidagarna i Östersund 2010. //​Fornvårdaren//​ 32.
 **Taavitsainen,​ Jussi-Pekka** 1990. //Ancient Hillforts of Finland. Problems of Analysis, Chronology and Interpretation with Special Reference to the Hillfort of Kuhmoinen//​. Finnish Antiquarian Society. Suomen ​ Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 94. Tammisaari. **Taavitsainen,​ Jussi-Pekka** 1990. //Ancient Hillforts of Finland. Problems of Analysis, Chronology and Interpretation with Special Reference to the Hillfort of Kuhmoinen//​. Finnish Antiquarian Society. Suomen ​ Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 94. Tammisaari.
-**Taavitsainen Jussi-Pekka & Vilkuna Janne & Forssell Henry** 2007. //Suojoki at Keuruu. A mid 14th-century site of the wilderness culture in the light of settlement historical processes in Central Finland//. Finnish Academy of Science and Letters. Annales Academiae Scientiarum Fennicae. Humaniora 346. Vaajakoski.+**TaavitsainenJussi-Pekka & VilkunaJanne & ForssellHenry** 2007. //Suojoki at Keuruu. A mid 14th-century site of the wilderness culture in the light of settlement historical processes in Central Finland//. Finnish Academy of Science and Letters. Annales Academiae Scientiarum Fennicae. Humaniora 346. Vaajakoski.
 **Voionmaa, Väinö** 1947. //​Hämäläinen eräkausi//​. Porvoo. **Voionmaa, Väinö** 1947. //​Hämäläinen eräkausi//​. Porvoo.
  
wiki/eräsija.txt · Viimeksi muutettu: 2019/02/05 15:39 / Helena Ranta