Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:esilinna

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:esilinna [2017/03/27 22:24]
Helena Ranta [Määritelmä]
wiki:esilinna [2023/01/30 16:10] (nykyinen)
Helena Ranta [Lähteet]
Rivi 9: Rivi 9:
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
  
-Keskiaikaisen ​linnan päälinnan edustalla tai vieressä ​sijaitseva erillinen varustus +keskiaikaisen ​linnan päälinnan edustalla tai vierellä ​sijaitseva erillinen varustus
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
    
-Keskiaikaisten kivilinnojen esilinnat erottuvat päälinnaa ympäröivinä ​muureilla ​rajattuina alueina (esim. Raasepori). Ns. pikkulinnojen esilinnat erottuvat mäen laella tai saaren korkeimmalla ​kohtaa olevaa päälinnaa alempana olevina ​terrasseina (esim. Porvoo Husholmen). Esilinnoja on rakennettu myös niemien päähän sijoitettujen päälinnojen edustoille ​tai niiden vierille tasatuille alueille ​(esim. Karjaa Junkarsborg,​ Sipoo Sibbesborg). Pikkulinnojen esilinnat ovat luultavasti olleet ​jonkin verran ​heikommin varusteltuja kuin päälinnat. Maastossa on havaittavissa esilinnoja rajaavia kivi- ja maavalleja, vallihautoja ​ja joskus vedenalaisten estevarustusten jäännöksiä. Kivi- ja maavallien päällä on mahdollisesti ​ollut jonkinlainen paaluvarustus. Esilinnojen alueella voi olla myös rakennusten,​ kellareiden ja tulisijojen jäännöksiä.+[[wiki:​keskiaikainen-linna|Keskiaikaisten kivilinnojen]] esilinnat erottuvat päälinnaa ympäröivinä ​muurein ​rajattuina alueina (esim. Raasepori). Ns. pikkulinnojen esilinnat erottuvat mäen laella tai saaren korkeimmalla ​kohdalla sijaitsevan ​ päälinnan alapuolisina ​terrasseina (esim. Porvoo Husholmen). Esilinnoja on rakennettu myös niemen kärkeen ​ sijoitetun päälinnan edustalle ​tai sen viereen tasatulle alueelle ​(esim. Karjaa Junkarsborg,​ Sipoo Sibbesborg). Pikkulinnojen esilinnat ovat luultavasti olleet heikommin varusteltuja kuin päälinnat. Maastossa on havaittavissa esilinnoja rajaavia kivi- ja maavalleja, ​[[wiki:​vallihauta|vallihautoja]] sekä joskus ​[[wiki:​vedenalainen-estevarustus|vedenalaisten estevarustusten]] jäännöksiä. Kivi- ja maavallien päällä on ollut mahdollisesti ​jonkinlainen ​[[wiki:​paaluvarustus|paaluvarustus]]. Esilinnojen alueella voi sijaita ​myös rakennusten, ​[[wiki:​kellari|kellareiden]] ja [[wiki:​tulisija|tulisijojen]] jäännöksiä.
  
-Hylättyjen ja käytöstä jääneiden linnojen esilinnojen ulkopuolisia linnanmalmeja ei toistaiseksi ole juurikaan tutkittu arkeologisesti. Raaseporin Slottsmalmenin eli linnanmalmin tutkimukset ovat kuitenkin tuoneet esiin näiden kohteiden valtavan arkeologisen potentiaalin((Ks. Haggrén ​et. al. 2014.)).+Hylättyjen ja käytöstä jääneiden linnojen esilinnojen ulkopuolisia linnanmalmeja ei toistaiseksi ole juurikaan tutkittu arkeologisesti. Raaseporin Slottsmalmenin eli linnanmalmin tutkimukset ovat kuitenkin tuoneet esiin näiden kohteiden valtavan arkeologisen potentiaalin((Haggrén ​& Jansson 2012; Knuutinen 2012; 2014; 2015.)).
  
 ===== Historia ja käyttö ===== ===== Historia ja käyttö =====
  
-Jo esihistoriallisissa linnoissa oli esilinnatyyppisiä mäen tai kallion päälle rakennetun päälinnan ulkopuolisia varustuksia. ​Varsinaisesti ​esilinnat ovat kuitenkin ​keskiaikaisten linnojen ​tyypillinen piirre. Niitä on sekä kaikissa suurissa harmaakivilinnoissa että lähes kaikissa ​niemille ​ja saarille ​rakennetuissa pienissä puulinnoissa.((Ks. esim. Hansson 2011: 33–68, 226–227; Lovén 1996: 30–31))+Jo esihistoriallisissa linnoissa oli esilinnatyyppisiä mäen tai kallion päälle rakennetun päälinnan ulkopuolisia varustuksia. ​Varsinaiset ​esilinnat ovat kuitenkin ​vasta keskiaikaisille linnoille ​tyypillinen piirre. Niitä on sekä kaikissa suurissa harmaakivilinnoissa että lähes kaikissa ​niemiin ​ja saariin  ​rakennetuissa pienissä puulinnoissa.((Ks. esim. Hansson 2011: 33–68, 226–227; Lovén 1996: 30–31))
  
-Keskiaikaisilla linnoilla ​oli yleensä yksi tai useampi esilinna. ​Päälinnalla ​saattoi ​olla useita peräkkäisiä tai vierekkäisiä esilinnoja. Esilinna oli joko eristetty päälinnasta ​kokonaan ​valli- ja vesihaudoin tai se oli kiinni päälinnan ​varustuksissa. Esilinnan tarkoitus oli vahvistaa linnan puolustusta antamalla sille syvyyttä. Toisaalta sinne voitiin sijoittaa linnan ​toimintoja, ​kuten asuin- ja talousrakennuksia,​ pajoja, talleja jne. Esilinnan ulkopuolella oli lisäksi ​usein käsityöläisten,​ kauppiaiden,​ työväen, merimiesten ja linnan palvelusväen asuttama ns. linnanmalmi. Linnanmalmilla ​oli usein satama ja ja se toimi kauppapaikkana.((Ks. esim. Hansson 2011: 33–68, 137–142, 226–227; Lovén 1996: 30–31.)) ​+Keskiaikaisissa linnoissa ​oli yleensä yksi tai useampi esilinna. ​Päälinnaan ​saattoi ​liittyä ​useita peräkkäisiä tai vierekkäisiä esilinnoja. Esilinna oli joko kokonaan ​eristetty päälinnasta valli- ja vesihaudoin tai se oli rakennettu ​kiinni päälinnan ​varustuksiin. Esilinnan tarkoitus oli vahvistaa linnan puolustusta antamalla sille alueellsista ​syvyyttä. Toisaalta sinne voitiin sijoittaa linnan ​eri toimintoihin liittyviä rakennuksia ​kuten asuin- ja talousrakennuksia,​ pajoja, talleja jne. Esilinnan ulkopuolella oli usein myös käsityöläisten,​ kauppiaiden,​ työväen, merimiesten ja linnan palvelusväen asuttama ns. linnanmalmi. Linnanmalmilla ​sijaitsi ​usein satama ja ja se toimi kauppapaikkana.((Ks. esim. Hansson 2011: 33–68, 137–142, 226–227; Lovén 1996: 30–31; Hakanpää et al. 2012.)) 
  
 ===== Ajoitus ===== ===== Ajoitus =====
Rivi 33: Rivi 32:
  
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Kivi- ja puulinnat rakenteineen ja kulttuurikerroksineen ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Muinaisjäännösalueeseen sisältyvät pää- ja esilinnan lisäksi myös linnaa ympäröivät vallit, vallihaudat ja muut puolustusvarustukset,​ linnamalmit,​ satamapaikat jne.[[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Ks. Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu, sivu 87]]. +Kivi- ja puulinnat rakenteineen ja kulttuurikerroksineen ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Muinaisjäännösalueeseen sisältyvät pää- ja esilinnan lisäksi myös linnaa ympäröivät vallit, vallihaudat ja muut puolustusvarustukset,​ linnamalmit,​ satamapaikat jne.  
  
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
-**Haggrén, Georg & al.** 2014RaaseporiSlottsmalmen Kaivauskertomus 2014.+**Haggrén, Georg & Jansson, Henrik** 2012Raseborg Through the Ages. Julkaisussa Uotila, Kari & Mikkola, Terhi & Vilkuna, Anna-Maria (toim.): //Castella Maris Baltici// X: 61–70. Archaeologia Medii Aevi Finlandiae XVIII. Suomen keskiajan arkeologian seura, Turku. 
 +**Hakanpää, Päivi & Nordman Johanna & Väisänen, Minna** 2012//​Olavinlinnan vaiheiden mallinnusraportti. Keskiaikaruotsalainen aika ja venäläinen aika//. Museoviraston arkistossa.
 **Hansson, Martin** 2011. //Medeltida borgar : maktens hus i Norden//. Lund.  **Hansson, Martin** 2011. //Medeltida borgar : maktens hus i Norden//. Lund. 
-**Lovén, Christian** 1996. Medeltida borgar och befästningar i det medeltida Sverige. //Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens Handlingar. ​Antigveriska ​serien// 40. Motala. +**Knuutinen,​ Tarja** 2012. Überlegungen zur Rekonstruktion von Umgebung und Infrastruktur der Spätmittelalterlichen Burg Raseborg. Julkaisussa //Burgen und Schlösser. Zeitschrift für Burgenforschung und Denkmalpflege//​ 3/2012: 163–168. 
-**Nationalencyklopedin,​ borg**. ​http://​www.ne.se/​uppslagsverk/​encyklopedi/​lång/borg (hämtad 2016-03-10) +**Knuutinen,​ Tarja** 2014. Raaseporin Slottsmalmenin tutkimukset kesällä 2014. //SKAS// 1/2014: 42–46. 
 +**Knuutinen,​ Tarja** 2015. Jätteiden lumoa, stratigrafisia hankaluuksia ja mahtava juhannustulva – Katsaus Raaseporin Slottsmalmenin kesän 2015 kaivauksiin. //SKAS// 3/2015: 23–29. 
 +**Lovén, Christian** 1996. Medeltida borgar och befästningar i det medeltida Sverige. //Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens Handlingar. ​Antikvariska ​serien// 40. Motala. 
 +**Nationalencyklopedin,​ borg**. ​https://​www.ne.se/​uppslagsverk/​encyklopedi/​l%C3%A5ng/borg (luettu ​10.3.2016
 **Uotila, Kari** 1998. //Medieval outer baileys in Finland: with special reference to Turku Castle//​. ​ **Uotila, Kari** 1998. //Medieval outer baileys in Finland: with special reference to Turku Castle//​. ​
-Archaeologia Medii Aevi Finlandiae ​3 +Archaeologia Medii Aevi Finlandiae ​III
  
  
wiki/esilinna.1490642686.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/03/27 22:24 / Helena Ranta