Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:hylky

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
wiki:hylky [2023/01/30 16:30]
Helena Ranta [Suojelustatus]
wiki:hylky [2023/01/30 16:32] (nykyinen)
Helena Ranta [Suojelustatus]
Rivi 50: Rivi 50:
 Muinaismuistolain mukaan hylky, sen osa tai siihen kuuluva irtaimisto on rauhoitettu,​ mikäli sen uppoamisesta voidaan olettaa kuluneen yli sata vuotta. Yli sata vuotta sitten uponneen aluksen hylky, jonka omistaja on hylännyt, kuuluu lain mukaan Suomen valtiolle samoin kuin siihen liittyvä irtaimisto ja esineet. Hylky katsotaan kokonaisuudeksi,​ joka rinnastetaan kiinteisiin muinaisjäännöksiin. Hylkyyn kajoaminen on kielletty. Muinaismuistolain mukaan hylystä on ilmoitettava viipymättä Museovirastolle.((941/​2002,​ laki muinaismuistolain 20 §:n muuttamisesta)) ​ Muinaismuistolain mukaan hylky, sen osa tai siihen kuuluva irtaimisto on rauhoitettu,​ mikäli sen uppoamisesta voidaan olettaa kuluneen yli sata vuotta. Yli sata vuotta sitten uponneen aluksen hylky, jonka omistaja on hylännyt, kuuluu lain mukaan Suomen valtiolle samoin kuin siihen liittyvä irtaimisto ja esineet. Hylky katsotaan kokonaisuudeksi,​ joka rinnastetaan kiinteisiin muinaisjäännöksiin. Hylkyyn kajoaminen on kielletty. Muinaismuistolain mukaan hylystä on ilmoitettava viipymättä Museovirastolle.((941/​2002,​ laki muinaismuistolain 20 §:n muuttamisesta)) ​
  
-Suurimmalla osalla Suomen hylyistä sukeltaminen on sallittua. ​Neljällä ​muinaismuistolain mukaan rauhoitetulla hylyllä, Vrouw Marialla, St. Mikaelilla, St. Nikolailla ​ja Gråharunalla,​ on suoja-alue, jolla sukeltaminen ja ankkurointi on kiellettyä. Näitä kohteita suojellaan tulevia sukupolvia ja tutkimusta varten((http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/read/​asp/​r_default.aspx, luettu ​24.2.2017)). +Suurimmalla osalla Suomen hylyistä sukeltaminen on sallittua. ​Kuudella ​muinaismuistolain mukaan rauhoitetulla hylyllä, St. NikolaillaGråharunalla, Borstön hylyllä, Vrouw Marialla, Huis te Warmelolla ja Hästö Busön hylyllä, on suoja-alue, jolla sukeltaminen ja ankkurointi on kiellettyä. Näitä kohteita suojellaan tulevia sukupolvia ja tutkimusta varten((https://www.museovirasto.fi/fi/kulttuuriymparisto/arkeologinen-kulttuuriperinto/vedenalainen-kulttuuriperinto, luettu ​30.1.2023)).
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
 **Adams, Jonathan** 2003. //Ships, Innovation and Social Change. Aspects of Carvel Shipbuilding in Northern Europe 1450-1850//​. Stockholm Studies in Archaeology 24. Stockholm Marine Archaeology Reports 3.  **Adams, Jonathan** 2003. //Ships, Innovation and Social Change. Aspects of Carvel Shipbuilding in Northern Europe 1450-1850//​. Stockholm Studies in Archaeology 24. Stockholm Marine Archaeology Reports 3. 
wiki/hylky.txt · Viimeksi muutettu: 2023/01/30 16:32 / Helena Ranta