Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:hylky

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Viimeisin revisio Both sides next revision
wiki:hylky [2017/12/12 15:10]
Päivi Jantunen [Ajoitus]
wiki:hylky [2018/10/19 11:42]
Helena Ranta
Rivi 11: Rivi 11:
 Uponnut tai muutoin hylätty vesikulkuneuvo tai sen osa esineistöineen ​ Uponnut tai muutoin hylätty vesikulkuneuvo tai sen osa esineistöineen ​
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
-Hylky on laivan, veneen, ruuhen tai muun vesikulkuneuvon usein purjehduskelvottomaksi rikkoontunut ​jäänne. Hylyllä voidaan viitata myös hylkytavaraan. Hylky-nimitys on johdettu sanasta ”hylätä”((Itkonen & Kulonen 1992: 197)).+Hylky on laivan, veneen, ruuhen tai muun vesikulkuneuvon usein purjehduskelvottomaksi rikkoontunut ​jäännös. Hylyllä voidaan viitata myös hylkytavaraan. Hylky-nimitys on johdettu sanasta ”hylätä”((Itkonen & Kulonen 1992: 197)).
  
 Hyvin säilynyt hylky saattaa olla rakenteellisesti lähes ehjä kokonaisuus,​ johon kuuluu lisäksi esineistö, kuten mahdollinen lasti sekä laivan, miehistön ja matkustajien varusteita. Tapaturmaisesti esimerkiksi karille ajon tai tulipalon seurauksena uponnut hylky on kuitenkin usein jo valmiiksi pahoin rikkoontunut. Alukseen ja sen lastiin on saattanut myös kohdistua sitä haavoittavia pelastustoimenpiteitä,​ ja haaksirikon jälkeen hylky on kulunut vedenpohjassa lisää muun muassa virtausten ja jään vaikutuksesta. Monien hylkyjen kohdalla esineistö on huuhtoutunut pois ja aluksesta on jäljellä enää yksittäisiä rakenneosia,​ jotka ovat saattaneet kulkeutua kauaskin toisistaan sekä  haaksirikkopaikasta. Etenkin mutapohjaan hautautuneita yksittäisiä laivan rakenneosia voi olla vaikea enää edes havaita.((Martin 2011)) Hyvin säilynyt hylky saattaa olla rakenteellisesti lähes ehjä kokonaisuus,​ johon kuuluu lisäksi esineistö, kuten mahdollinen lasti sekä laivan, miehistön ja matkustajien varusteita. Tapaturmaisesti esimerkiksi karille ajon tai tulipalon seurauksena uponnut hylky on kuitenkin usein jo valmiiksi pahoin rikkoontunut. Alukseen ja sen lastiin on saattanut myös kohdistua sitä haavoittavia pelastustoimenpiteitä,​ ja haaksirikon jälkeen hylky on kulunut vedenpohjassa lisää muun muassa virtausten ja jään vaikutuksesta. Monien hylkyjen kohdalla esineistö on huuhtoutunut pois ja aluksesta on jäljellä enää yksittäisiä rakenneosia,​ jotka ovat saattaneet kulkeutua kauaskin toisistaan sekä  haaksirikkopaikasta. Etenkin mutapohjaan hautautuneita yksittäisiä laivan rakenneosia voi olla vaikea enää edes havaita.((Martin 2011))
wiki/hylky.txt · Viimeksi muutettu: 2019/02/05 15:33 / Helena Ranta