Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:kirkkohauta

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:kirkkohauta [2017/05/02 14:20]
Helena Ranta [Kuvaus]
wiki:kirkkohauta [2020/10/20 18:33] (nykyinen)
Helena Ranta [Suojelustatus]
Rivi 4: Rivi 4:
 {{:​wiki:​kirkkohaudat_tornio.jpg?​450|}} {{:​wiki:​kirkkohaudat_tornio.jpg?​450|}}
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
-Kirkkorakennuksen ​lattian alla oleva hauta tai hautapaikka+ 
 +kirkkorakennuksen ​lattian alla oleva hauta
  
  
Rivi 16: Rivi 17:
 Useiden kirkkojen lattianalaisista kerroksista on löytynyt myös jo rautakaudelle ajoitettuja esineitä. Kirkon paikalla onkin jo ennen sen rakentamista voinut olla tätä vanhempi ruumiskalmisto. Useiden kirkkojen lattianalaisista kerroksista on löytynyt myös jo rautakaudelle ajoitettuja esineitä. Kirkon paikalla onkin jo ennen sen rakentamista voinut olla tätä vanhempi ruumiskalmisto.
  
-Kirkkohautojen,​ erityisesti kammiohautojen,​ luuaines on yleensä suhteellisen hyvin säilynyttä. Kammioissa on voinut myös säilyä kokonaan tai osittain muumioituneita vainajia. Multahaudat ovat jatkuvasta hautaustoiminnasta johtuen usein tuhoutuneet kokonaan tai osittain. Tästä syystä hautoihin mukaan laitetut esineet ovat sekoittuneet kirkon lattian alle pudonneiden tai muutoin joutuneiden esineiden kanssa. Hautoihin alunperin kuuluneina esineryhminä on kuitenkin pidetty esimerkiksi vaatetukseen kuuluvia osia, neuloja, helmiä ja liitupiippuja.((Hiekkanen 1998: 47–52, 68–77))+Kirkkohautojen,​ erityisesti kammiohautojen,​ luuaines on yleensä suhteellisen hyvin säilynyttä. Kammioissa on voinut myös säilyä kokonaan tai osittain muumioituneita vainajia. Multahaudat ovat jatkuvasta hautaustoiminnasta johtuen usein tuhoutuneet kokonaan tai osittain. Tästä syystä hautoihin mukaan laitetut esineet ovat sekoittuneet kirkon lattian alle pudonneiden tai sinne muutoin joutuneiden esineiden kanssa. Hautoihin alunperin kuuluneina esineryhminä on kuitenkin pidetty esimerkiksi vaatetukseen kuuluvia osia, neuloja, helmiä ja liitupiippuja.((Hiekkanen 1998: 47–52, 68–77))
  
 ===== Historia ja käyttö ===== ===== Historia ja käyttö =====
Rivi 24: Rivi 25:
  
 ===== Ajoitus ===== ===== Ajoitus =====
-Varhaisimmat varsinaiset kirkkohaudat ajoittuvat Suomessa 1200-luvulle, ​josta lähtien etenkin papiston edustajat ja muut seurakunnan merkkihenkilöt saivat hautasijan kirkon lattian alta. Tapa yleistyi huomattavasti vasta uudelle ajalle tultaessa. Voimakkaiden hajujen ja lattian alustan täyttymisen myötä kirkkojen lattioiden alle hautaamisesta tuli ongelma 1700-luvulla ja tapaa ryhdyttiin hygieniasyistä rajoittamaan ja lopulta kokonaan kieltämään 1770-luvulta lähtien. Vanhan Suomen alueella tapa jatkui pidempään. Koko Suomessa kirkon lattian alle hautaaminen kiellettiin keisarillisella asetuksella vuonna 1822. Kieltoa kierrettiin rakentamalla kirkkomaalle sukujen omia hautakappeleita.((Talve 1988: 5–7; Hiekkanen 2003: 156–157; Wirkkala 1945: 27–30))+Varhaisimmat varsinaiset kirkkohaudat ajoittuvat Suomessa 1200-luvulle, ​mistä ​lähtien etenkin papiston edustajat ja muut seurakunnan merkkihenkilöt saivat hautasijan kirkon lattian alta. Tapa yleistyi huomattavasti vasta uudelle ajalle tultaessa. Voimakkaiden hajujen ja lattian alustan täyttymisen myötä kirkkojen lattioiden alle hautaamisesta tuli ongelma 1700-luvulla ja tapaa ryhdyttiin hygieniasyistä rajoittamaan ja lopulta kokonaan kieltämään 1770-luvulta lähtien. Vanhan Suomen alueella tapa jatkui pidempään. Koko Suomessa kirkon lattian alle hautaaminen kiellettiin keisarillisella asetuksella vuonna 1822. Kieltoa kierrettiin rakentamalla kirkkomaalle sukujen omia hautakappeleita.((Talve 1988: 5–7; Hiekkanen 2003: 156–157; Wirkkala 1945: 27–30))
  
 ===== Levintä ===== ===== Levintä =====
Rivi 30: Rivi 31:
  
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Kirkkojen lattian alla olevat kirkkohaudat ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä ​muinaisjännöksiä. Ks. [[http://www.nba.fi/fi/File/685/rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu, ]] sivu 74. +Kirkkojen lattian alla olevat kirkkohaudat ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä ​muinaisjäännöksiä. Ks. [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/hist-ajan-muinaisjaannokset.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu, ]] sivu 74. 
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
-**Hiekkanen,​ Markus** 1988. //Polvesta polveen täällä. Espoon kirkon esiinkaivettua menneisyyttä.//​ Espoon seurakunnatLappeenranta.+**Hiekkanen,​ Markus** 1988. //Polvesta polveen täällä. Espoon kirkon esiinkaivettua menneisyyttä.//​ Espoon seurakunnatLappeenranta.
 **Hiekkanen,​ Markus** 2003. //Suomen kivikirkot keskiajalla.//​ Keuruu. **Hiekkanen,​ Markus** 2003. //Suomen kivikirkot keskiajalla.//​ Keuruu.
 **Paavola, Kirsti** 1988. //Kepeät mullat. Kirjallisiin ja esineellisiin lähteisiin perustuva tutkimus Pohjois-Pohjanmaan rannikon kirkkohaudoista.//​ Acta Universitatis Ouluensis, Humaniora B 28. Oulu. **Paavola, Kirsti** 1988. //Kepeät mullat. Kirjallisiin ja esineellisiin lähteisiin perustuva tutkimus Pohjois-Pohjanmaan rannikon kirkkohaudoista.//​ Acta Universitatis Ouluensis, Humaniora B 28. Oulu.
wiki/kirkkohauta.1493724029.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/05/02 14:20 / Helena Ranta