Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:korsu

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:korsu [2017/05/11 09:58]
Helena Ranta [Suojelustatus]
wiki:korsu [2022/09/29 21:56] (nykyinen)
Helena Ranta [Historia ja käyttö]
Rivi 9: Rivi 9:
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
  
-Maahan ​kokonaan tai osaksi ​kaivettu ​hirsinen, kivinen tai betoninen miehistön, aseiden tm. suojarakennelma. ​  +puusta tai kivestä rakennettu, ​kokonaan tai osittain maahan ​kaivettu ​miehistösuoja
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
    
Rivi 25: Rivi 24:
 Korsut liittyvät 1900-luvun sodankäyntiin. Monia ensimmäisen maailmansodan suojahuoneita voidaan luonnehtia korsutyyppiksi rakenteiksi. Varsinaisesti korsu-sana liittyy toiseen maailmasotaan,​ jolloin puolustusasemien tai muiden armeijan tukikohtien yhteyteen rakennettiin korsuja majoitusta ja suojautumista varten. Korsut liittyvät 1900-luvun sodankäyntiin. Monia ensimmäisen maailmansodan suojahuoneita voidaan luonnehtia korsutyyppiksi rakenteiksi. Varsinaisesti korsu-sana liittyy toiseen maailmasotaan,​ jolloin puolustusasemien tai muiden armeijan tukikohtien yhteyteen rakennettiin korsuja majoitusta ja suojautumista varten.
  
-Korsujen kannalta erityisen merkittävä kohderyhmä ​Nyky-Suomen alueella on Salpalinja. Salpalinjaan liittyy korsuja sekä kesto- että kenttälinnoitteina. Kenttälinnoitettu majoituskorsu on sijoitettu maahan kaivettuun tai kallioon louhittuun kuoppaan. Korsujen seinät on rakennettu hirsistä ja niiden katon muodostaa useampi hirsikerta, jotka on peitetty kivillä ja maalla. Korsuissa on yleensä ollut lämmitys. Kenttälinnoitettujen majoitus-/​varastokorsujen koot vaihtelevat. Pienimmät korsukuopat ovat noin 1,5 x 2 metrin kokoisia ja suurimmat toistakymmentä metriä sivuiltaan. Pääosa Salpalinjan kenttälinnoitetuista korsuista on joko kokonaan tai pääosin romahtaneita.((Lagerstedt 2012: 24.))+Korsujen kannalta erityisen merkittävä kohderyhmä ​nyky-Suomen alueella on Salpalinja. Salpalinjaan liittyy korsuja sekä kesto- että kenttälinnoitteina. Kenttälinnoitettu majoituskorsu on sijoitettu maahan kaivettuun tai kallioon louhittuun kuoppaan. Korsujen seinät on rakennettu hirsistä ja niiden katon muodostaa useampi hirsikerta, jotka on peitetty kivillä ja maalla. Korsuissa on yleensä ollut lämmitys. Kenttälinnoitettujen majoitus-/​varastokorsujen koot vaihtelevat. Pienimmät korsukuopat ovat noin 1,5 x 2 metrin kokoisia ja suurimmat toistakymmentä metriä sivuiltaan. Pääosa Salpalinjan kenttälinnoitetuista korsuista on joko kokonaan tai pääosin romahtaneita.((Lagerstedt 2012: 24.))
  
 Kestolinnoitettuihin korsuihin lasketaan teräsbetoniset korsut ja -pesäkkeet,​ majoituskorsut,​ konekiväärikorsut,​ konekiväärikupukorsut,​ panssaritorjuntatykin ja konekiväärin korsut, tulenjohtokorsut,​ lamelli- ja rengaskorsut ja pallokorsut.((Lagerstedt 2012: 25–47.)) Kestolinnoitettuihin korsuihin lasketaan teräsbetoniset korsut ja -pesäkkeet,​ majoituskorsut,​ konekiväärikorsut,​ konekiväärikupukorsut,​ panssaritorjuntatykin ja konekiväärin korsut, tulenjohtokorsut,​ lamelli- ja rengaskorsut ja pallokorsut.((Lagerstedt 2012: 25–47.))
Rivi 38: Rivi 37:
  
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Ensimmäisen maailmansodan kohteet ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Toisen maailmansodan kohteet eivät ole kiinteitä muinaisjäännöksiä,​ mutta ne tulee ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa kohteiden historiallisen merkityksen takia. Ks. Museoviraston ohje [[http://www.nba.fi/fi/File/2779/​ensimmaisen-maailmansodan-linnoitteet-ohje-2015.pdf|Ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalinnoitteet]]. ​+Ensimmäisen maailmansodan kohteet ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Toisen maailmansodan kohteet eivät ole kiinteitä muinaisjäännöksiä,​ mutta ne tulee ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa kohteiden historiallisen merkityksen takia. Ks. Museoviraston ohje [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/​ensimmaisen-maailmansodan-linnoitteet-ohje-2015.pdf|Ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalinnoitteet]]. ​
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
  
wiki/korsu.1494485918.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/05/11 09:58 / Helena Ranta