Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:kuninkaankartano

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:kuninkaankartano [2017/05/03 15:00]
Helena Ranta [Lähteet]
wiki:kuninkaankartano [2022/12/13 12:16] (nykyinen)
Helena Ranta [Kuvaus]
Rivi 7: Rivi 7:
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
  
-Kruunun omistama ​kartano ​tai suurtila  +kruunun omistuksessa ollut kartano
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
    
 Useita keskiaikaisia ja uuden ajan alun kuninkaankartanoita (ruots. kungsgård, lat. curia regia) mainitaan historiallisista lähteistä. Kaikkien kartanoiden tarkkaa sijaintipaikkaa ei kuitenkaan tiedetä ja osa näkyy vain välillisesti ajanjakson kirjallisista lähteistä. Toisaalta osa kuninkaankartanonpaikoista on edelleen asuttuja. Useita keskiaikaisia ja uuden ajan alun kuninkaankartanoita (ruots. kungsgård, lat. curia regia) mainitaan historiallisista lähteistä. Kaikkien kartanoiden tarkkaa sijaintipaikkaa ei kuitenkaan tiedetä ja osa näkyy vain välillisesti ajanjakson kirjallisista lähteistä. Toisaalta osa kuninkaankartanonpaikoista on edelleen asuttuja.
  
-Kuninkaankartanot sijoitettiin aina hyvien maa- ja vesikulkureittien yhteyteen. Rakennuspaikan valintaan vaikutti myös kuninkaankartanolle määrätty tehtävä (esim. maanviljely, ​karjakasvattaminen, kaupankäynti,​ liikenteen valvonta). Eräiden niemillä ja saarilla sijaitsevien keskiaikaisten kuninkaankartanoiden paikat muistuttavat ajanjakson pikkulinnoja (esim. Pyhtään Tessjö). Myös puolustusvarustusten (haudat, paaluvarustukset) olemassaolo on siten mahdollista,​ vaikka niitä ei ole ainakaan vielä tunnistettu arkeologisesti. ​+Kuninkaankartanot sijoitettiin aina hyvien maa- ja vesikulkureittien yhteyteen. Rakennuspaikan valintaan vaikutti myös kuninkaankartanolle määrätty tehtävä (esim. maanviljely, ​karja- ja hevostenkasvattaminen, kaupankäynti,​ liikenteen valvonta). Eräiden niemillä ja saarilla sijaitsevien keskiaikaisten kuninkaankartanoiden paikat muistuttavat ajanjakson pikkulinnoja (esim. Pyhtään Tessjö). Myös puolustusvarustusten (haudat, paaluvarustukset) olemassaolo on siten mahdollista,​ vaikka niitä ei ole ainakaan vielä tunnistettu arkeologisesti. ​
  
 Maastossa autioituneet kuninkaankartanot muistuttavat kohteina [[wiki:​kylänpaikka|maaseudun kyläpaikkoja]] ja rälssin [[wiki:​kartano|kartanoita]]. Löydettävissä on yleensä asutukseen viittaavaa kasvillisuutta,​ [[wiki:​talonpohja|rakennuksen pohjia]], kulmakiviä,​ kivijalkoja,​ [[wiki:​uuni|uuninraunioita]] ja [[wiki:​kellari|kellareita]]. Arkeologit ovat toistaiseksi tutkineet tarkemmin vain muutamia kuninkaankartanoita. Perniössä on kaivettu Helgån keskiaikaista ja Näsen 1500-luvun kuninkaankartanon paikkaa((Haggrén 2015: 444.)). Rakennukset olivat molemmissa kohteissa olleet puisia. Uuden ajan kartanonpaikkaan liittyi kukkulan laella sijaitseva umpipihamainen rakennusryhmä ja suuria kivikellareita. ​ Maastossa autioituneet kuninkaankartanot muistuttavat kohteina [[wiki:​kylänpaikka|maaseudun kyläpaikkoja]] ja rälssin [[wiki:​kartano|kartanoita]]. Löydettävissä on yleensä asutukseen viittaavaa kasvillisuutta,​ [[wiki:​talonpohja|rakennuksen pohjia]], kulmakiviä,​ kivijalkoja,​ [[wiki:​uuni|uuninraunioita]] ja [[wiki:​kellari|kellareita]]. Arkeologit ovat toistaiseksi tutkineet tarkemmin vain muutamia kuninkaankartanoita. Perniössä on kaivettu Helgån keskiaikaista ja Näsen 1500-luvun kuninkaankartanon paikkaa((Haggrén 2015: 444.)). Rakennukset olivat molemmissa kohteissa olleet puisia. Uuden ajan kartanonpaikkaan liittyi kukkulan laella sijaitseva umpipihamainen rakennusryhmä ja suuria kivikellareita. ​
  
-Huomionarvoista on se, että kuninkaankartanoiden ​perustaminen on autioitunut ​ympäristössä ​olevia ​tiloja((ks. esim. Haggrén 2016)).+Huomionarvoista on se, että kuninkaankartanoiden ​perustamisen seurauksena niiden ​ympäristössä ​autioitui ​tiloja ​ja kokonaisia kyliä((ks. esim. Haggrén 2016)).
  
  
Rivi 45: Rivi 44:
 2. inventoinneissa tehdään havaintoja uusista kiinteistä muinaisjäännöksistä tai  2. inventoinneissa tehdään havaintoja uusista kiinteistä muinaisjäännöksistä tai 
 3. on erityisen vahvat perusteet olettaa, että paikalla on kiinteitä muinaisjäännöksiä (esim. rautakautinen kohde läheisyydessä). 3. on erityisen vahvat perusteet olettaa, että paikalla on kiinteitä muinaisjäännöksiä (esim. rautakautinen kohde läheisyydessä).
-Ks. Museoviraston ohje: [[http://www.nba.fi/fi/File/2722/​maaseudun-hist-asuinpaikkojen-inventointi-ohje.pdf|Maaseudun ​ historiallisten asuinpaikkojen inventointi,​ ohje 2015 (5.5.2015)]],​ sivu 6.+Ks. Museoviraston ohje: [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Arkisto-ja-kokoelmapalvelut/Julkaisut/​maaseudun-hist-asuinpaikkojen-inventointi-ohje.pdf|Maaseudun ​ historiallisten asuinpaikkojen inventointi,​ ohje 2015 (5.5.2015)]],​ sivu 6.
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
Rivi 58: Rivi 57:
  
 ===== Muu kirjallisuus ===== ===== Muu kirjallisuus =====
-**Nurminen, Hanna** (toim.) 2008. //Saaren kartano Mynämäellä//​. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1182, TietoKoneen SäätiöPorvoo.+**Nurminen, Hanna** (toim.) 2008. //Saaren kartano Mynämäellä//​. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1182, TietoKoneen SäätiöPorvoo.
  
 ===== Viitteet ===== ===== Viitteet =====
  
 ~~DISCUSSION~~ ~~DISCUSSION~~
wiki/kuninkaankartano.1493812814.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/05/03 15:00 / Helena Ranta