Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:laivalatomus

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Viimeisin revisio Both sides next revision
wiki:laivalatomus [2017/04/01 14:22]
Helena Ranta [Lähteet]
wiki:laivalatomus [2019/02/06 11:11]
Helena Ranta [Määritelmä]
Rivi 4: Rivi 4:
 {{:​wiki:​laivalatomus_grytverksnäset.jpg?​450|}} {{:​wiki:​laivalatomus_grytverksnäset.jpg?​450|}}
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
-Laivan ​muotoa mukaileva ​kivilatomus+laivan ​muotoa mukaileva ​hautalatomus
  
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
 Laivalatomukset ovat  maanpinnalle,​ ympäristöään korkeammalle ja merelliseen ympäristöön veneen- tai laivanmuotoon kasattuja kivirakennelmia,​ joiden molemmissa päissä on pystykivet. Laidat on tehty suuremmista kivistä ja keskusta täytetty pienemmillä kivillä.((Miettinen 2012: 58)) Laivalatomukset ​ ovat yleensä monen latomuksen ryhmänä. Siihen kuuluu usein myös röykkiöitä.  ​ Laivalatomukset ovat  maanpinnalle,​ ympäristöään korkeammalle ja merelliseen ympäristöön veneen- tai laivanmuotoon kasattuja kivirakennelmia,​ joiden molemmissa päissä on pystykivet. Laidat on tehty suuremmista kivistä ja keskusta täytetty pienemmillä kivillä.((Miettinen 2012: 58)) Laivalatomukset ​ ovat yleensä monen latomuksen ryhmänä. Siihen kuuluu usein myös röykkiöitä.  ​
  
-Laivalatomusten rakentaminen on ollut Suomessa harvinaista Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Ahvenanmaan latomukset muistuttavat rakenteeltaan ja muodoltaan skandinaavisia esikuviansa,​ joissa on selkeä laivan tai veneen muoto. Ne on ajoitettu lähiympäristöstä tehtyjen löytöjen perusteella pronssikautisiksi. ​ Ahvenanmaalaisten latomusten pituudet vaihtelevat 3,5 – 12 metriin ja leveydet 1,5 – 3 metriin.((Lavento 2015: 170; Kivikoski 1966: 42)) Skandinaviassa laivalatomusten koot vaihtelevat ​suuresti. Pienimmät ovat pituudeltaan vain pari kolme metriä, suurimmat yli 60 metrisiä((Hansen 1999: 17; Lindström 1999: 36)). +Laivalatomusten rakentaminen on ollut Suomessa harvinaista Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Ahvenanmaan latomukset muistuttavat rakenteeltaan ja muodoltaan skandinaavisia esikuviansa,​ joissa on selkeä laivan tai veneen muoto. Ne on ajoitettu lähiympäristöstä tehtyjen löytöjen perusteella pronssikautisiksi. ​ Ahvenanmaalaisten latomusten pituudet vaihtelevat 3,5 – 12 metriin ja leveydet 1,5 – 3 metriin.((Lavento 2015: 170; Kivikoski 1966: 42)) Skandinaviassa laivalatomusten koot vaihtelevat ​paljon. Pienimmät ovat pituudeltaan vain pari kolme metriä, suurimmat yli 60 metrisiä((Hansen 1999: 17; Lindström 1999: 36)). 
  
 {{ :​wiki:​laivalatomus_sunakieli.jpg?​300|}}Manner-Suomesta,​ etupäässä Kymenlaaksossa on joitakin laivalatomuksia muistuttavia soikeita rakennelmia. Ne ovat muodoltaan kuitenkin epämääräisempiä ja rakenteeltaankin toisenlaisia kuin Ahvenanmaan latomukset. Esimerkiksi Kotkan Höyterin Sunakieli f ja Vehkalahden Kuorsalon Savilahden laivalatomusmaiset rakenteet ovat soikeita ja pitkänomaisia. Vehkalahden latomus on täytetty kivillä. Sunakielin latomuksen keskusta taas on avoin ja kivetön.((Miettinen 1998: 72–73 viitteineen.)) {{ :​wiki:​laivalatomus_sunakieli.jpg?​300|}}Manner-Suomesta,​ etupäässä Kymenlaaksossa on joitakin laivalatomuksia muistuttavia soikeita rakennelmia. Ne ovat muodoltaan kuitenkin epämääräisempiä ja rakenteeltaankin toisenlaisia kuin Ahvenanmaan latomukset. Esimerkiksi Kotkan Höyterin Sunakieli f ja Vehkalahden Kuorsalon Savilahden laivalatomusmaiset rakenteet ovat soikeita ja pitkänomaisia. Vehkalahden latomus on täytetty kivillä. Sunakielin latomuksen keskusta taas on avoin ja kivetön.((Miettinen 1998: 72–73 viitteineen.))
wiki/laivalatomus.txt · Viimeksi muutettu: 2022/08/29 14:06 / Helena Ranta