Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:luokka:hautaaminen

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:luokka:hautaaminen [2016/09/22 09:16]
Helena Ranta
wiki:luokka:hautaaminen [2017/04/06 19:35] (nykyinen)
Helena Ranta
Rivi 6: Rivi 6:
  
 <hidden Lue lisää > <hidden Lue lisää >
-\\Polttohautaus on hautaustapa,​ jossa vainaja poltetaan ennen hautaamista. Esihistoriallisia polttohautoja on niin maanpäällisistä kuin maanalaisissa hautarakenteissa ja polttaminen on tapahtunut roviolla. Ruumishautauksessa vainaja haudataan polttamatta. Yleisesti ruumishaudalla tarkoitetaan maanalaista hautarakennetta,​ maahan kaivettua kuoppaa, johon vainaja on asetettu polttamatta. Esihistoriallisena aikana ruumishautauksia on tehty myös maanpäällisiin rakenteisiin tai niiden yhteyteen. Lisäksi tunnetaan Etelä-Pohjanmaalta Levänluhdan ja Käldamäen löytöpaikat,​ joissa vainajat on haudattu veteen. Ilmahautaamisesta,​ jossa ruumis jätetään esim. kalliolle, ei Suomessa ole säilynyt merkkejä.+\\ 
 +Polttohautaus on hautaustapa,​ jossa vainaja poltetaan ennen hautaamista. Esihistoriallisia polttohautoja on niin maanpäällisistä kuin maanalaisissa hautarakenteissa ja polttaminen on tapahtunut roviolla. Ruumishautauksessa vainaja haudataan polttamatta. Yleisesti ruumishaudalla tarkoitetaan maanalaista hautarakennetta,​ maahan kaivettua kuoppaa, johon vainaja on asetettu polttamatta. Esihistoriallisena aikana ruumishautauksia on tehty myös maanpäällisiin rakenteisiin tai niiden yhteyteen. Lisäksi tunnetaan Etelä-Pohjanmaalta Levänluhdan ja Käldamäen löytöpaikat,​ joissa vainajat on haudattu veteen. Ilmahautaamisesta,​ jossa ruumis jätetään esim. kalliolle, ei Suomessa ole säilynyt merkkejä.
 \\ \\
 Hauta on maanalainen tai maan pinnalle tehty rakenne, jossa on vainajan jäännöksiä tai muita hautaan viittaavia löytöjä kuten arkun jäännökset,​ hauta-antimia. Haudan tunnistaminen ei aina ole selvää, jos jäännöksiä vainajasta ei ole tai vain osa vainajan luista löytyy haudaksi tulkitun rakenteen yhteydestä. Aina ei hautarakenteita myöskään ole arkeologisin kaivauksin tutkittu, joten päätelmä haudasta tehdään myös muiden seikkojen kuten hautaröykkiöiden tapauksessa ulkomuodon ja sijainnin perusteella. ​ Hauta on maanalainen tai maan pinnalle tehty rakenne, jossa on vainajan jäännöksiä tai muita hautaan viittaavia löytöjä kuten arkun jäännökset,​ hauta-antimia. Haudan tunnistaminen ei aina ole selvää, jos jäännöksiä vainajasta ei ole tai vain osa vainajan luista löytyy haudaksi tulkitun rakenteen yhteydestä. Aina ei hautarakenteita myöskään ole arkeologisin kaivauksin tutkittu, joten päätelmä haudasta tehdään myös muiden seikkojen kuten hautaröykkiöiden tapauksessa ulkomuodon ja sijainnin perusteella. ​
Rivi 16: Rivi 17:
 **Kirjallisuutta** ​ **Kirjallisuutta** ​
 \\ \\
-**Edgren, TorstenSalo, Unto & Lehtosalo-Hilander,​ Pirkko-Liisa** 1984. //Suomen historia// 1. Espoo.+**Edgren, Torsten ​Salo, Unto & Lehtosalo-Hilander,​ Pirkko-Liisa** 1984. //Suomen historia// 1. Espoo.
 **Edgren, Torsten & Törnblom, Lena** 1993. //Finlands historia// I. Ekenäs. **Edgren, Torsten & Törnblom, Lena** 1993. //Finlands historia// I. Ekenäs.
-**Haggrén, GeorgHalinen, PetriLavento, MikaRaninen, Sami & Wessman, Anna**. //​Muinaisuutemme jäljet. Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle//​. Gaudeamus. +**Haggrén, Georg Halinen, Petri Lavento, Mika Raninen, Sami & Wessman, Anna**. //​Muinaisuutemme jäljet. Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle//​. Gaudeamus. 
-**Hiekkanen,​ Markus** 2010. Burial Practices in Finland from Bronze Age to the Early Middle Ages. Nilsson, Bertil (red.)//Från hedniskt till kristet. Förändringar i begravningsbruk och gravskick I Skandinavien c:a 800–1200//​. Sällskapet Runica et Mediævalia. Stockholm: 271–379.+**Hiekkanen,​ Markus** 2010. Burial Practices in Finland from Bronze Age to the Early Middle Ages. Julkaisussa ​Nilsson, Bertil (toim.)//Från hedniskt till kristet. Förändringar i begravningsbruk och gravskick I Skandinavien c:a 800–1200//​: 271–379. Sällskapet Runica et Mediævalia. Stockholm.
 **Kivikoski,​ Ella** 1966. //Suomen kiinteät muinaisjäännökset//​. Suomalaisen kirjallisuuden seura. Tietolipas 43. Helsinki. **Kivikoski,​ Ella** 1966. //Suomen kiinteät muinaisjäännökset//​. Suomalaisen kirjallisuuden seura. Tietolipas 43. Helsinki.
-**Niukkanen,​ Marianna** 2009. Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset. Tunnistaminen ja suojelu. //​Museoviraston rakennushistorian osaston ohjeita ja oppaita// 3, Museovirasto rakennushistorian osasto.+**Niukkanen,​ Marianna** 2009. //Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset. Tunnistaminen ja suojelu.// Museoviraston rakennushistorian osaston ohjeita ja oppaita 3, Museovirasto rakennushistorian osasto.
  ​**Purhonen,​ Paula** 1998. //​Kristinuskon saapumisesta Suomeen. Uskontoarkeologinen tutkimus//. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 106.  ​**Purhonen,​ Paula** 1998. //​Kristinuskon saapumisesta Suomeen. Uskontoarkeologinen tutkimus//. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 106.
 **Salo, Kati & Niukkanen, Marianna** (toim.) 2011. Arkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmät. //​Museoviraston rakennushistorian osaston raportteja//​ 22, Museovirasto. **Salo, Kati & Niukkanen, Marianna** (toim.) 2011. Arkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmät. //​Museoviraston rakennushistorian osaston raportteja//​ 22, Museovirasto.
wiki/luokka/hautaaminen.1474524978.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2016/09/22 09:16 / Helena Ranta