Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:luola

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:luola [2018/10/22 16:39]
Helena Ranta
wiki:luola [2022/08/29 11:15] (nykyinen)
Helena Ranta [Lähteet]
Rivi 15: Rivi 15:
 Luolat syntyvät kallioperään esimerkiksi sulan kiviaineksen jähmettymisen yhteydessä tai myöhemmin veden syövyttävästä vaikutuksesta. Lisäksi ne voivat syntyä mm. maankuoren liikkeiden aiheuttaman kallioperän lohkoutumisen vuoksi. Maaperään syntyy puolestaan luolia mm. veden syövyttämänä tai eläinten kaivamana. Suomen alueella luonnonluolat ovat yleensä lohkareluolia. Lisäksi tunnetaan mm. veden kuluttamia karstiluolia sekä rakoilun ja rapautumisen synnyttämiä rakoluolia. Luolan lattia voi olla kiviaineksen lisäksi erilaista maalajeista koostuva. Kallioiden sivuilla olevien kalliolippojen muodostamia suojaisia painaumia kutsutaan lippaluoliksi tai puoliluoliksi. Luonnonluolat eivät ole sellaisenaan pysyviä. Ne voivat muuttua esimerkiksi rapautumisen ja muun kulumisen vuoksi. Lisäksi katoista ja seinistä voi tippua kiviä tai luola voi romahtaa.((Kejonen et al. 2015: 16–29, 35, 52))  Luolat syntyvät kallioperään esimerkiksi sulan kiviaineksen jähmettymisen yhteydessä tai myöhemmin veden syövyttävästä vaikutuksesta. Lisäksi ne voivat syntyä mm. maankuoren liikkeiden aiheuttaman kallioperän lohkoutumisen vuoksi. Maaperään syntyy puolestaan luolia mm. veden syövyttämänä tai eläinten kaivamana. Suomen alueella luonnonluolat ovat yleensä lohkareluolia. Lisäksi tunnetaan mm. veden kuluttamia karstiluolia sekä rakoilun ja rapautumisen synnyttämiä rakoluolia. Luolan lattia voi olla kiviaineksen lisäksi erilaista maalajeista koostuva. Kallioiden sivuilla olevien kalliolippojen muodostamia suojaisia painaumia kutsutaan lippaluoliksi tai puoliluoliksi. Luonnonluolat eivät ole sellaisenaan pysyviä. Ne voivat muuttua esimerkiksi rapautumisen ja muun kulumisen vuoksi. Lisäksi katoista ja seinistä voi tippua kiviä tai luola voi romahtaa.((Kejonen et al. 2015: 16–29, 35, 52)) 
  
-Luonnon prosessien lisäksi myös ihminen on kaivanut tai louhinut luolia. Luolia on louhittu esimerkiksi varasto-ja väestönsuojakäyttöön. Puolustusvarustuksia rakennettaessa on tehty myös runsaasti erilaisia [[wiki:​luola|luolia]]. Lisäksi luolia ja niitä yhdistäviä tunneleita on syntynyt [[wiki:​kaivos|kaivostoiminnan]] yhteydessä.+Luonnon prosessien lisäksi myös ihminen on kaivanut tai louhinut luolia. Luolia on louhittu esimerkiksi varasto-ja väestönsuojakäyttöön. Puolustusvarustuksia rakennettaessa on tehty myös runsaasti erilaisia [[wiki:louhittu-luola|luolia]]. Lisäksi luolia ja niitä yhdistäviä tunneleita on syntynyt [[wiki:​kaivos|kaivostoiminnan]] yhteydessä.
  
  
Rivi 51: Rivi 51:
 **Kejonen, Aimo** 1997. Suomen 41 tunnetuinta turistiluolaa. //Geologi// 42 (1990): 2, 24–29. **Kejonen, Aimo** 1997. Suomen 41 tunnetuinta turistiluolaa. //Geologi// 42 (1990): 2, 24–29.
 **Kesäläinen,​ Tuomo & Kejonen, Aimo & Kielosto, Sakari & Lahti, Seppo I. & Salonen, Veli-Pekka** 2015. //Suomen luolat//. Salakirjat. **Kesäläinen,​ Tuomo & Kejonen, Aimo & Kielosto, Sakari & Lahti, Seppo I. & Salonen, Veli-Pekka** 2015. //Suomen luolat//. Salakirjat.
-**Schulz, Hans-Peter & Eriksson, Brita & Hirvas, Heikki & Huhta, Pekka & Jungner, Högne & Purhonen, Paula & Ukkonen, Pirkko & Rankama, Tuija** 2002. Excavations at Susiluola Cave. //Suomen Museo// 2002: 5–45+**Schulz, Hans-Peter & Eriksson, Brita & Hirvas, Heikki & Huhta, Pekka & Jungner, Högne & Purhonen, Paula & Ukkonen, Pirkko & Rankama, Tuija** 2002. Excavations at Susiluola Cave. //Suomen Museo// 2002: 5–45.
 **Schulz, Hans-Peter & Hirvas, Heikki & Huhta, Pekka & Moisanen, Markku & Rostedt, Tapani** 2010. A New Contribution to the Neanderthal Discussion – Excavation Results from the Susiluola Cave Site in Western Finland. //​Germania//​ 88, 2010: 1–55. **Schulz, Hans-Peter & Hirvas, Heikki & Huhta, Pekka & Moisanen, Markku & Rostedt, Tapani** 2010. A New Contribution to the Neanderthal Discussion – Excavation Results from the Susiluola Cave Site in Western Finland. //​Germania//​ 88, 2010: 1–55.
  
wiki/luola.1540215598.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2018/10/22 16:39 / Helena Ranta