Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


Sivupalkki

Arkeologisen kulttuuriperinnön opas

Ajankohtaista
Ohjeet
Seminaarit
Hankekuvaus
Tekijät
Yhteystiedot
Linkit
Artikkelit
Keskustelu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Aihealueet

Työkalut

wiki:paaluvarustus

Tämä on vanha versio dokumentista!
Paaluvarustus

Määritelmä

Pystypaaluista tehty esteaita, ”puumuuri”

Hakuli, palisadi

Kuvaus

Linnojen ja linnoitusten maan päälliset paaluvarustukset ja muut puurakenteet ovat hävinneet vuosisatojen kuluessa. Ne ovat paikan käytön päättymisen jälkeen viety muualla rakennusmateriaaliksi tai ne ovat yksinkertaisesti lahonneet. Paaluvarustukset ovat myös voineet palaa linnojen käyttöaikana esimerkiksi sotatapahtumiin liittyen. Paaluvarustusten perustuksena olleet maa- ja kivivallit, kiveykset ja kiviarkut saattavat edelleen erottua linnoissa ja linnoituksissa. Lisäksi rakenteiden sisällä voi olla paalujen jäännöksiä.

Historia ja käyttö

Paaluvarustuksia rakennettiin muinaislinnoihin, keskiaikaisiin linnoihin ja bastionilinnoituksiin vaikeuttamaan vihollisen etenemistä. Paaluvarustukset korvasivat keskiaikaisissa linnoissa usein kivimuurit; niillä sekä erotettiin linnan osat toisistaan että vahvistettiin ulkovarustuksina olleita vallihautoja. Paaluvarustuksiin saattoi liittyä torneja, ampumatasoja ja porttirakennelmia. Bastionilinnoituksissa paaluvarustuksia rakennettiin vallihautoihin vaikeuttamaan vihollisen etenemistä. Ulkovarustuksissa paalujen väliin saatettiin jo keskiajalla jättää aukkoja, jotta vihollinen ei voisi suojautua niiden taakse puolustajan tulitusta.1)

Ajoitus

Keskiaika–1800-luku.

Levintä

Suojelustatus

Lähteet

Kauppi, Ulla-Riitta 2011. Eurooppalaista linnoitustaitoa Suomessa. Suomalaiset linnoitukset 1720-luvulta 1850-luvulle. Toim. V.-P. Suhonen. Suomen kirjallisuuden seura, Helsinki 2011.
Lovén, Christian 1996. Medeltida borgar och befästningar i det medeltida Sverige. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens Handlingar. Antigveriska serien 40. Motala.
Riismøller, Peter 1981. Palisade®. Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid, band 13, Ormer-regnbue. Helsingfors.

Muu kirjallisuus

Viitteet

1) Riismöller 1981: 86-87
You could leave a comment if you were logged in.
wiki/paaluvarustus.1490249439.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/03/23 08:10 / Veli-Pekka Suhonen