Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:piikkilankaeste

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:piikkilankaeste [2017/04/13 10:35]
Helena Ranta [Historia]
wiki:piikkilankaeste [2022/08/30 13:49] (nykyinen)
Helena Ranta [Historia]
Rivi 9: Rivi 9:
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
  
-Vihollisen ​etenemisen estämiseksi ​ja hidastamiseksi puolustusasemien eteen piikkilangasta tehty este+puolustusaseman eteen vihollisen ​etenemisen estämiseksi piikkilangasta tehty este
  
  
Rivi 23: Rivi 23:
 Ensimmäisen maailmansodan aikaiset piikkilankaesteet sijaitsivat noin 30–100 metrin päässä puolustusasemista. Niiden leveys on ollut 7–10 metriä ja ne ovat voineet olla kilometrien pituisia. Piikkilankaesteet saattavat olla jopa kolminkertaisia. Esteet sijoitettiin mataliin kaivantoihin ja suojattiin torjuntasuunnasta 1–2 metriä korkealla maavallilla. Kaivannolla naamioitiin este siten, ettei vihollinen kyennyt havaitsemaan sitä ja tuhomaan sitä tykkitulella. Piikkilanka kiinnitettiin puisiin erimittaisiin tolppiin.((Lagerstedt 2014: 39.))  Ensimmäisen maailmansodan aikaiset piikkilankaesteet sijaitsivat noin 30–100 metrin päässä puolustusasemista. Niiden leveys on ollut 7–10 metriä ja ne ovat voineet olla kilometrien pituisia. Piikkilankaesteet saattavat olla jopa kolminkertaisia. Esteet sijoitettiin mataliin kaivantoihin ja suojattiin torjuntasuunnasta 1–2 metriä korkealla maavallilla. Kaivannolla naamioitiin este siten, ettei vihollinen kyennyt havaitsemaan sitä ja tuhomaan sitä tykkitulella. Piikkilanka kiinnitettiin puisiin erimittaisiin tolppiin.((Lagerstedt 2014: 39.)) 
  
-Toisen maailmansodan aikaisen Salpalinjan tukikohtien edessä oli vihollisen etenemistä hidastavia piikkilankaesteitä. Piikkilanka oli kiinnitetty puutolppiin. Esteiden leveydet ovat olleet vaihtelevia ja niitä on rakennettu myös [[wiki:panssarivaunueste|panssarivaunun kiviesteiden]] yhteyteen. Tolppien ​ ja tolpparivien jäännöksiä on jäljellä ​yleensä kosteilla soilla.((Lagerstedt 2012: 41–42.))+Toisen maailmansodan aikaisen Salpalinjan tukikohtien edessä oli vihollisen etenemistä hidastavia piikkilankaesteitä. Piikkilanka oli kiinnitetty puutolppiin. Esteiden leveydet ovat olleet vaihtelevia ja niitä on rakennettu myös [[wiki:panssarieste|panssarivaunun kiviesteiden]] yhteyteen. Tolppien ja tolpparivien jäännöksiä on yleensä ​jäljellä ​kosteilla soilla.((Lagerstedt 2012: 41–42.))
  
    
Rivi 36: Rivi 36:
  
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Ensimmäisen maailmansodan kohteet ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Toisen maailmansodan kohteet eivät ​toistaiseksi ​ole kiinteitä muinaisjäännöksiä,​ mutta ne tulee ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa kohteiden historiallisen merkityksen takia. [[http://www.nba.fi/fi/File/2779/​ensimmaisen-maailmansodan-linnoitteet-ohje-2015.pdf|Ks. Museoviraston ohje Ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalinnoitteet]]. ​+Ensimmäisen maailmansodan kohteet ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Toisen maailmansodan kohteet eivät ole kiinteitä muinaisjäännöksiä,​ mutta ne tulee ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa kohteiden historiallisen merkityksen takia. ​Ks. Museoviraston ohje  ​[[https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/​ensimmaisen-maailmansodan-linnoitteet-ohje-2015.pdf| Ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalinnoitteet]]. ​
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
Rivi 42: Rivi 42:
 **Lagerstedt,​ John** 2012. //​Salpalinja,​ sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi 2009–2012//​. Tutkimusraportti Museoviraston arkistossa. **Lagerstedt,​ John** 2012. //​Salpalinja,​ sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi 2009–2012//​. Tutkimusraportti Museoviraston arkistossa.
 **Lagerstedt,​ John** 2014. //Viaporin maarintama. Retkiopas ensimmäisen maailmansodan linnoitteille//​. Helsingin kaupunginmuseo. **Lagerstedt,​ John** 2014. //Viaporin maarintama. Retkiopas ensimmäisen maailmansodan linnoitteille//​. Helsingin kaupunginmuseo.
-**Lagerstedt,​ John & Laulumaa, Vesa** 2014. //Helsinki, ensimmäisen maailmansodan linnoitusvyöhyke. Inventointiselvitys//​. Museovirasto,​ arkeologiset kenttäpalvelut.+**Lagerstedt,​ John & Laulumaa, Vesa** 2014. //Helsinki, ensimmäisen maailmansodan linnoitusvyöhyke. Inventointiselvitys//​. Museovirasto,​ arkeologiset kenttäpalvelut. Museoviraston arkistossa.
  
  
wiki/piikkilankaeste.1492068930.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/04/13 10:35 / Helena Ranta