Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:piilopirtti

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:piilopirtti [2019/12/27 09:07]
Veli-Pekka Suhonen [Suojelustatus]
wiki:piilopirtti [2022/09/29 21:07] (nykyinen)
Helena Ranta [Historia ja käyttö]
Rivi 21: Rivi 21:
 ===== Historia ja käyttö ===== ===== Historia ja käyttö =====
  
-Isonvihan aikaiseen venäläismiehitykseen liittyy tietoja ja tarinoita metsiin paenneista ihmisistä, jotka piiloutuivat pelätessään henkensä, eläintensä ja omaisuutensa puolesta. Lisäksi he halusivat välttyä väenotoilta Venäjän armeijaan tai pakkotöihin. Eniten miehityssotilaita oli Länsi-Suomessa. Siviiliväestöön kohdistunut sorto näyttää olleen suurinta Pohjanmaalla,​ jossa oli myös eniten pakoon lähteneitä. Venäläissotilaat ryöstelivät ja polttivat kyliä sekä surmasivat ja vangitsivat talonpoikia ((ks. esim. Halila 1984: 44–62)).+Isonvihan aikaiseen venäläismiehitykseen liittyy tietoja ja tarinoita metsiin paenneista ihmisistä, jotka piiloutuivat pelätessään henkensä, eläintensä ja omaisuutensa puolesta. Lisäksi he halusivat välttyä väenotoilta Venäjän armeijaan tai pakkotöihin. Eniten miehityssotilaita oli Länsi-Suomessa. Siviiliväestöön kohdistunut sorto näyttää olleen suurinta Pohjanmaalla,​ jossa oli myös eniten pakoon lähteneitä. Venäläissotilaat ryöstelivät ja polttivat kyliä sekä surmasivat ja vangitsivat talonpoikia((ks. esim. Halila 1984: 44–62)).
  
 ===== Ajoitus ===== ===== Ajoitus =====
Rivi 36: Rivi 36:
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
 **Halila, Aimo** 1984. //​Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin historia// IV. Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi suuren Pohjan sodan ja isonvihan aikana 1700–1721. Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton ja Lapin maakuntaliiton yhteinen historiatoimikunta. **Halila, Aimo** 1984. //​Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin historia// IV. Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi suuren Pohjan sodan ja isonvihan aikana 1700–1721. Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton ja Lapin maakuntaliiton yhteinen historiatoimikunta.
-**Muinaisjäännösrekisteri** +**Muinaisjäännösrekisteri** ​https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/mjreki/read/asp/​r_default.aspx
-http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx+
 **Niukkanen,​ Marianna** 2009. //​Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset,​ tunnistaminen ja suojelu//. Museoviraston rakennushistorian osaston oppaita ja ohjeita 3. **Niukkanen,​ Marianna** 2009. //​Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset,​ tunnistaminen ja suojelu//. Museoviraston rakennushistorian osaston oppaita ja ohjeita 3.
  
wiki/piilopirtti.1577430479.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2019/12/27 09:07 / Veli-Pekka Suhonen