Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:poroerotuspaikka

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:poroerotuspaikka [2017/05/03 12:30]
Helena Ranta [Suojelustatus]
wiki:poroerotuspaikka [2022/08/30 14:07] (nykyinen)
Helena Ranta [Muu kirjallisuus]
Rivi 4: Rivi 4:
 {{:​wiki:​kivikaarre_enontekiö_bichosjavri.jpg?​450|}} {{:​wiki:​kivikaarre_enontekiö_bichosjavri.jpg?​450|}}
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
-Historiallisen ajan hylätty kivi- tai puurakenteella aidattu alue, jossa on harjoitettu porojen erotusta joko teurastusta tai vasamerkintää varten.+Historiallisen ajan hylätty kivi- tai puurakenteella aidattu alue, jossa on harjoitettu porojen erotusta joko teurastusta tai vasamerkintää varten
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
-Porokaarteeseen kuuluvat joko kivistä tai puista rakennettu aitaus, johon puolestaan liittyvät suisto tai siula eli johdinaita, syöttöaita,​ valtakaarre tai pijätys (pidätys), kirnu tai kaarre (//​gárdi//​) eli erotus- tai heittelyaitaus sekä mahdollisesti karsinoita eli konttoreita. Suisto tai siulat johdattaa porotokan kohti pijätystä,​ jossa poroja pidetään syömässä ja lepäämässä ennen kuin ne ohjataan kaarteeseen,​ josta ne otetaan kiinni suopungilla ja siirretään konttoreihin. Sallivaaran kaarteessa on peräkkäin suurempi ja pienempi pijätys, koska kaikki tokan porot eivät välttämättä mahtuneet ​kaikki ​kerralla kaarteeseen,​ vaan jäljelle jääneitä poroja pidettiin pienemmässä pijätyksessä. Kaarteet poikkeavat toisistaan kaarteen osien määrän ja muodon suhteen – joissakin kaarteissa on vain erotusaitaus.((Kolehmainen 1987; Korhonen 2008; Kortesalmi 2008.))+Porokaarteeseen kuuluvat joko kivistä tai puista rakennettu aitaus, johon puolestaan liittyvät suisto tai siula eli johdinaita, syöttöaita,​ valtakaarre tai pijätys (pidätys), kirnu tai kaarre (//​gárdi//​) eli erotus- tai heittelyaitaus sekä mahdollisesti karsinoita eli konttoreita. Suisto tai siulat johdattaa porotokan kohti pijätystä,​ jossa poroja pidetään syömässä ja lepäämässä ennen kuin ne ohjataan kaarteeseen,​ josta ne otetaan kiinni suopungilla ja siirretään konttoreihin. Sallivaaran kaarteessa on peräkkäin suurempi ja pienempi pijätys, koska kaikki tokan porot eivät välttämättä mahtuneet kerralla kaarteeseen,​ vaan jäljelle jääneitä poroja pidettiin pienemmässä pijätyksessä. Kaarteet poikkeavat toisistaan kaarteen osien määrän ja muodon suhteen – joissakin kaarteissa on vain erotusaitaus.((Kolehmainen 1987; Korhonen 2008; Kortesalmi 2008.))
  
 {{ :​wiki:​kivikaarre_enontekiö_bierfejavri.jpg?​300|}}Kiviset kaarteet ovat rakenteeltaan yksinkertaisempia kuin puiset. Kivikaarteissa saattaa olla jäljellä vain kehämäinen kaarre, kuten Utsjoen Garvinoaivissa,​ tai kehämäinen kaarre ja johdinaidat eli siulat, kuten Utsjoen Báðošoaivi 1:ssä ja Erttetvárrissa sekä Enontekiön Bihcosjávrissa. Kivikaarteeseen liittyneet puuosat ovat ajan myötä saattaneet hävitä. Bierfejávrin kivikaarteen keskellä on havaittavissa pienempi kivistä rakennettu, halkaisijaltaan noin 20-metrinen aitaus. Kivikaarteen aitarakenteet on tehty litteistä kivistä kylmämuuraamalla. Kiviä on aseteltu päällekkäin ja joissakin tapauksissa myös pystyyn tukemaan vaakatasossa olevia kiviä. Kivikaarteet sijaitsevat puuttomilla tunturialueilla. {{ :​wiki:​kivikaarre_enontekiö_bierfejavri.jpg?​300|}}Kiviset kaarteet ovat rakenteeltaan yksinkertaisempia kuin puiset. Kivikaarteissa saattaa olla jäljellä vain kehämäinen kaarre, kuten Utsjoen Garvinoaivissa,​ tai kehämäinen kaarre ja johdinaidat eli siulat, kuten Utsjoen Báðošoaivi 1:ssä ja Erttetvárrissa sekä Enontekiön Bihcosjávrissa. Kivikaarteeseen liittyneet puuosat ovat ajan myötä saattaneet hävitä. Bierfejávrin kivikaarteen keskellä on havaittavissa pienempi kivistä rakennettu, halkaisijaltaan noin 20-metrinen aitaus. Kivikaarteen aitarakenteet on tehty litteistä kivistä kylmämuuraamalla. Kiviä on aseteltu päällekkäin ja joissakin tapauksissa myös pystyyn tukemaan vaakatasossa olevia kiviä. Kivikaarteet sijaitsevat puuttomilla tunturialueilla.
Rivi 29: Rivi 29:
 Lappi Lappi
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Käytöstä pois jääneiden vanhojen poroerotusaitakokonaisuuksen jäännökset sekä ympärillä mahdollisesti olevat asumusten ym. jäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Ks. [[http://www.nba.fi/fi/File/685/rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu,​]] sivu 50. +Käytöstä pois jääneiden vanhojen poroerotusaitakokonaisuuksen jäännökset sekä ympärillä mahdollisesti olevat asumusten ym. jäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Ks. [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/hist-ajan-muinaisjaannokset.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu,​]] sivu 50. 
  
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
-**Carpelan, Christian** 2003. Inarilaisten arkeologiset vaiheet. Julkaisussa Lehtola, Veli-Pekka (toim.):// Inari – Aanaar, Inarin historia jääkaudesta nykypäivään//:​ 28–95.+**Carpelan, Christian** 2003. Inarilaisten arkeologiset vaiheet. Julkaisussa Lehtola, Veli-Pekka (toim.):// Inari – Aanaar, Inarin historia jääkaudesta nykypäivään//:​ 28–95. Inarin kunta, Oulu.
 **Kolehmainen,​ Alfred** 1987. Muutama sana poroaidoista. Julkaisussa //​Muistomerkki – kirjoituksia Antero Sinisalolle//:​ 123–128. Helsinki. **Kolehmainen,​ Alfred** 1987. Muutama sana poroaidoista. Julkaisussa //​Muistomerkki – kirjoituksia Antero Sinisalolle//:​ 123–128. Helsinki.
 **Korhonen, Teppo** 2008. //​Poroerotus. Historia, toiminta ja tekniset ratkaisut.//​ Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1165. **Korhonen, Teppo** 2008. //​Poroerotus. Historia, toiminta ja tekniset ratkaisut.//​ Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1165.
 **Kortesalmi,​ J. Juhani** 2008. //​Poronhoidon synty ja kehitys Suomessa//. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1149. **Kortesalmi,​ J. Juhani** 2008. //​Poronhoidon synty ja kehitys Suomessa//. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1149.
-**Magga, Päivi** 2013. Poronhoidon ja siihen liittyvän asumisen kohteita. Julkaisussa Magga, Päivi & Ojanlatva, Eija (toim.): //Ealli biras – elävä ympäristö. Saamelainen kulttuuriympäristöohjelma//:​ 154–159.+**Magga, Päivi** 2013. Poronhoidon ja siihen liittyvän asumisen kohteita. Julkaisussa Magga, Päivi & Ojanlatva, Eija (toim.): //Ealli biras – elävä ympäristö. Saamelainen kulttuuriympäristöohjelma//:​ 154–159. Sámi museum – Saamelaismuseosäätiön julkaisuja 9.
  
 ===== Muu kirjallisuus ===== ===== Muu kirjallisuus =====
 **Itkonen, T.I.** 1948a ja b. //Suomen lappalaiset vuoteen 1945//, I ja II. Porvoo/​Helsinki **Itkonen, T.I.** 1948a ja b. //Suomen lappalaiset vuoteen 1945//, I ja II. Porvoo/​Helsinki
-**Magga, Päivi & Ojanlatva, Eija** (toim.) 2013. //Ealli biras – elävä ympäristö. Saamelainen kulttuuriympäristöohjelma.//​+**Magga, Päivi & Ojanlatva, Eija** (toim.) 2013. //Ealli biras – elävä ympäristö. Saamelainen kulttuuriympäristöohjelma.// ​Sámi museum – Saamelaismuseosäätiön julkaisuja 9.
  
 ===== Viitteet ===== ===== Viitteet =====
 ~~DISCUSSION~~ ~~DISCUSSION~~
  
wiki/poroerotuspaikka.1493803847.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/05/03 12:30 / Helena Ranta