Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:purnu

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
wiki:purnu [2017/05/03 15:48]
Helena Ranta [Muu kirjallisuus]
wiki:purnu [2022/09/16 15:19] (nykyinen)
Helena Ranta [Kuvaus]
Rivi 6: Rivi 6:
 Kivistä tai kivikkoon tai maahan rakennettu lihan, kalan, maidon tai juuston säilytykseen käytetty kuoppa Kivistä tai kivikkoon tai maahan rakennettu lihan, kalan, maidon tai juuston säilytykseen käytetty kuoppa
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
-Purnut (ps //burndu//) ovat yleensä kivikkoon tai maahan kaivettuja kuoppia, jotka on voitu reunustaa isoimmilla seinämäkivillä,​ mutta useimmiten purnut ovat rakenteettomia. Ne on voitu tehdä myös kasattuun kiviröykkiöön,​ jonka sisään on tehty säilytystila vastaavalla tavalla kuin rakka-kivikkoon ​(ps //​juovva//​). Purnu-nimitystä käytetään etenkin saamelaiskulttuurin alueella. Säilytysonkaloa tai -kuoppaa tarkoittava purnu-sana tunnetaan myös muualta Suomesta. [[wiki:​rakkakuoppa|Rakkakuoppa]]-nimitystä käytetään yleensä rakenteettomista kivikossa olevista kuopista, jotka ajoittuvat esihistorialliseen aikaan.+Purnut (ps //burndu//) ovat yleensä kivikkoon tai maahan kaivettuja kuoppia, jotka on voitu reunustaa isoimmilla seinämäkivillä,​ mutta useimmiten purnut ovat rakenteettomia. Ne on voitu tehdä myös kasattuun kiviröykkiöön,​ jonka sisään on tehty säilytystila vastaavalla tavalla kuin rakkakivikkoon ​(ps //​juovva//​). Purnu-nimitystä käytetään etenkin saamelaiskulttuurin alueella. Säilytysonkaloa tai -kuoppaa tarkoittava purnu-sana tunnetaan myös muualta Suomesta. [[wiki:​rakkakuoppa|Rakkakuoppa]]-nimitystä käytetään yleensä rakenteettomista kivikossa olevista kuopista, jotka ajoittuvat esihistorialliseen aikaan.
  
 Säilytyskuopan pohja on usein suorakaiteen muotoinen, joskus pyöreä tai soikea. Purnut ovat tavallisesti halkaisijaltaan metrin molemmin puolin, syvyydeltään puolen metrin luokkaa.((Itkonen 1948; Valtonen 2006.)) Tätäkin suurempia purnuja tunnetaan, mutta joissakin tapauksissa on ollut epäselvää,​ onko kyseessä säilytyskuoppa vai rituaaliseen tarkoitukseen käytetty rakennelma. Utsjoen Urroaivin kivikehät ovat halkaisijaltaan metristä aina kuuteen metriin ja syvyydeltään jopa 1,5 metriä((Karjalainen 2007)). Enontekiön Bierfejávrin luusuassa sijaitsevan kivikehän halkaisija on neljä metriä ja se on syvyydeltään noin puoli metriä. Todennäköisesti kyseessä on lihansäilytyskuoppa. Säilytyskuopan pohja on usein suorakaiteen muotoinen, joskus pyöreä tai soikea. Purnut ovat tavallisesti halkaisijaltaan metrin molemmin puolin, syvyydeltään puolen metrin luokkaa.((Itkonen 1948; Valtonen 2006.)) Tätäkin suurempia purnuja tunnetaan, mutta joissakin tapauksissa on ollut epäselvää,​ onko kyseessä säilytyskuoppa vai rituaaliseen tarkoitukseen käytetty rakennelma. Utsjoen Urroaivin kivikehät ovat halkaisijaltaan metristä aina kuuteen metriin ja syvyydeltään jopa 1,5 metriä((Karjalainen 2007)). Enontekiön Bierfejávrin luusuassa sijaitsevan kivikehän halkaisija on neljä metriä ja se on syvyydeltään noin puoli metriä. Todennäköisesti kyseessä on lihansäilytyskuoppa.
wiki/purnu.txt · Viimeksi muutettu: 2022/09/16 15:19 / Helena Ranta