Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:purnu

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:purnu [2017/04/12 17:38]
Helena Ranta [Kuvaus]
wiki:purnu [2022/09/16 15:19] (nykyinen)
Helena Ranta [Kuvaus]
Rivi 6: Rivi 6:
 Kivistä tai kivikkoon tai maahan rakennettu lihan, kalan, maidon tai juuston säilytykseen käytetty kuoppa Kivistä tai kivikkoon tai maahan rakennettu lihan, kalan, maidon tai juuston säilytykseen käytetty kuoppa
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
-Purnut (ps //burndu//) ovat yleensä kivikkoon tai maahan kaivettuja kuoppia, jotka on voitu reunustaa isoimmilla seinämäkivillä,​ mutta useimmiten purnut ovat rakenteettomia. Ne on päällystetty tuohella, litteillä kivillä tai puulla, joiden päälle on aseteltu kiviä painoksi. Ne on voitu tehdä myös kasattuun kiviröykkiöön,​ jonka sisään on tehty säilytystila vastaavalla tavalla kuin rakka-kivikkoon ​(ps //​juovva//​). Purnu-nimitystä käytetään etenkin saamelaiskulttuurin alueella. Säilytysonkaloa tai -kuoppaa tarkoittava purnu-sana tunnetaan myös muualta Suomesta. [[wiki:​rakkakuoppa|Rakkakuoppa]]-nimitystä käytetään yleensä rakenteettomista kivikossa olevista kuopista, jotka ajoittuvat esihistorialliseen aikaan.+Purnut (ps //burndu//) ovat yleensä kivikkoon tai maahan kaivettuja kuoppia, jotka on voitu reunustaa isoimmilla seinämäkivillä,​ mutta useimmiten purnut ovat rakenteettomia. Ne on voitu tehdä myös kasattuun kiviröykkiöön,​ jonka sisään on tehty säilytystila vastaavalla tavalla kuin rakkakivikkoon ​(ps //​juovva//​). Purnu-nimitystä käytetään etenkin saamelaiskulttuurin alueella. Säilytysonkaloa tai -kuoppaa tarkoittava purnu-sana tunnetaan myös muualta Suomesta. [[wiki:​rakkakuoppa|Rakkakuoppa]]-nimitystä käytetään yleensä rakenteettomista kivikossa olevista kuopista, jotka ajoittuvat esihistorialliseen aikaan.
  
 Säilytyskuopan pohja on usein suorakaiteen muotoinen, joskus pyöreä tai soikea. Purnut ovat tavallisesti halkaisijaltaan metrin molemmin puolin, syvyydeltään puolen metrin luokkaa.((Itkonen 1948; Valtonen 2006.)) Tätäkin suurempia purnuja tunnetaan, mutta joissakin tapauksissa on ollut epäselvää,​ onko kyseessä säilytyskuoppa vai rituaaliseen tarkoitukseen käytetty rakennelma. Utsjoen Urroaivin kivikehät ovat halkaisijaltaan metristä aina kuuteen metriin ja syvyydeltään jopa 1,5 metriä((Karjalainen 2007)). Enontekiön Bierfejávrin luusuassa sijaitsevan kivikehän halkaisija on neljä metriä ja se on syvyydeltään noin puoli metriä. Todennäköisesti kyseessä on lihansäilytyskuoppa. Säilytyskuopan pohja on usein suorakaiteen muotoinen, joskus pyöreä tai soikea. Purnut ovat tavallisesti halkaisijaltaan metrin molemmin puolin, syvyydeltään puolen metrin luokkaa.((Itkonen 1948; Valtonen 2006.)) Tätäkin suurempia purnuja tunnetaan, mutta joissakin tapauksissa on ollut epäselvää,​ onko kyseessä säilytyskuoppa vai rituaaliseen tarkoitukseen käytetty rakennelma. Utsjoen Urroaivin kivikehät ovat halkaisijaltaan metristä aina kuuteen metriin ja syvyydeltään jopa 1,5 metriä((Karjalainen 2007)). Enontekiön Bierfejávrin luusuassa sijaitsevan kivikehän halkaisija on neljä metriä ja se on syvyydeltään noin puoli metriä. Todennäköisesti kyseessä on lihansäilytyskuoppa.
  
-Usein purnun ympärillä on kivistä muodostunut valli, jonka avulla säilytystilan seinämien korkeutta on voitu lisätä. Säilytyskuopan sisäseinät on saatettu vuorata tuohella, kuopan pohjalle säilytettävien ruoka-ainesten alle on voitu laittaa oksia eristämään liha, kala tai maitotuotteet maasta. Myös ruoka-ainesten päälle on saatettu laittaa oksia tai lehtiä, ja joissakin tapauksissa jopa hiekkaa.((Valtonen 2006.))+Usein purnun ympärillä on kivistä muodostunut valli, jonka avulla säilytystilan seinämien korkeutta on voitu lisätä. Säilytyskuopan sisäseinät on saatettu vuorata tuohella, kuopan pohjalle säilytettävien ruoka-ainesten alle on voitu laittaa oksia eristämään liha, kala tai maitotuotteet maasta. Myös ruoka-ainesten päälle on saatettu laittaa oksia tai lehtiä, ja joissakin tapauksissa jopa hiekkaa. Purnut on päällystetty tuohella, litteillä kivillä tai puulla, joiden päälle on aseteltu kiviä painoksi.((Valtonen 2006.))
  
  
Rivi 25: Rivi 25:
 **Itkonen, T.I.** 1948. //Suomen lappalaiset vuoteen 1945//, I. Porvoo/​Helsinki. **Itkonen, T.I.** 1948. //Suomen lappalaiset vuoteen 1945//, I. Porvoo/​Helsinki.
 **Valtonen, Taarna** 2006. Saami food caches in the Báišduottar-Paistunturi area, northern Finnish Lapland. Julkaisussa Herva, Vesa-Pekka (toim.): //People, Material culture and Environment in the North. Proceedings of the 22nd Nordic Archaeological Conference University of Oulu, 18-23 August 2004//. Studia humaniora Ouluensia 1: 64–74. **Valtonen, Taarna** 2006. Saami food caches in the Báišduottar-Paistunturi area, northern Finnish Lapland. Julkaisussa Herva, Vesa-Pekka (toim.): //People, Material culture and Environment in the North. Proceedings of the 22nd Nordic Archaeological Conference University of Oulu, 18-23 August 2004//. Studia humaniora Ouluensia 1: 64–74.
-**Karjalainen,​ Taisto** 2007. Urroaivin kivikehät. Julkaisussa Harlin, Eeva-Kristiina & Lehtola, Veli-Pekka (toim.): //​Peurakuopista kirkkokenttiin – Saamelaisalueen 10 000 vuotta arkeologin näkökulmasta//​. Publications of Giellagas Institute Nr 9 2007: 168–177.+**Karjalainen,​ Taisto** 2007. Urroaivin kivikehät. Julkaisussa Harlin, Eeva-Kristiina & Lehtola, Veli-Pekka (toim.): //​Peurakuopista kirkkokenttiin – Saamelaisalueen 10 000 vuotta arkeologin näkökulmasta//​. Publications of Giellagas Institute Nr 9 2007: 168–177. Oulun yliopisto.
  
 ===== Muu kirjallisuus ===== ===== Muu kirjallisuus =====
 **Hansen, Lars Ivar & Olsen, Bjørnar** 2004. //Samenes Historie fram til 1750//. Cappelen Akademisk Forlag, Oslo. **Hansen, Lars Ivar & Olsen, Bjørnar** 2004. //Samenes Historie fram til 1750//. Cappelen Akademisk Forlag, Oslo.
-**Hansen, Lars Ivar & Olsen, Bjørnar** 2014. //Hunters in Transition. An Outline of Early Sámi History.// The Northern World. North Europe and the Baltic c. 400-1700 AD. Peoples, Economics and Cultures. Volume 63. LeidenBoston.+**Hansen, Lars Ivar & Olsen, Bjørnar** 2014. //Hunters in Transition. An Outline of Early Sámi History.// The Northern World. North Europe and the Baltic c. 4001700 AD. Peoples, Economics and Cultures. Volume 63. LeidenBoston.
  
 ===== Viitteet ===== ===== Viitteet =====
 ~~DISCUSSION~~ ~~DISCUSSION~~
  
wiki/purnu.1492007918.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/04/12 17:38 / Helena Ranta