Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:rakennuskätkö

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:rakennuskätkö [2017/04/13 09:45]
Helena Ranta [Muu kirjallisuus]
wiki:rakennuskätkö [2022/08/30 15:22] (nykyinen)
Helena Ranta [Lähteet]
Rivi 14: Rivi 14:
 Rakennuskätköt ovat rakennuksen alle tai sen rakenteisiin tahallisesti piilotettuja esineitä tai aineita. Esineitä voidaan kätkeä rakennukseen monesta syystä: esimerkiksi rakennusajankohdan dokumentoinniksi jälkipolville,​ osana lasten leikkejä tai ”moraalisesti arveluttavaa” aineistoa voidaan piilottaa perheenjäseniltä tai viranomaisiltakin. Kansanperinne kertoo lisäksi ennen ilmeisen yleisestä tavasta kätkeä esineitä rakennuksiin erilaisissa uhri- ja taikamerkityksissä,​ jolloin puhutaan ritualistisista rakennuskätköistä. Myös dokumenttikätköt voivat kuulua tähän ryhmään, sillä varsinkin julkisten rakennusten peruskivikätköt tehdään usein seremonian, eli juhlallisen rituaalin, saattelemana.((Hukantaival 2013: 58.)) Rakennuskätköt ovat rakennuksen alle tai sen rakenteisiin tahallisesti piilotettuja esineitä tai aineita. Esineitä voidaan kätkeä rakennukseen monesta syystä: esimerkiksi rakennusajankohdan dokumentoinniksi jälkipolville,​ osana lasten leikkejä tai ”moraalisesti arveluttavaa” aineistoa voidaan piilottaa perheenjäseniltä tai viranomaisiltakin. Kansanperinne kertoo lisäksi ennen ilmeisen yleisestä tavasta kätkeä esineitä rakennuksiin erilaisissa uhri- ja taikamerkityksissä,​ jolloin puhutaan ritualistisista rakennuskätköistä. Myös dokumenttikätköt voivat kuulua tähän ryhmään, sillä varsinkin julkisten rakennusten peruskivikätköt tehdään usein seremonian, eli juhlallisen rituaalin, saattelemana.((Hukantaival 2013: 58.))
  
-Rituaalinen kätkö on tunnistettavissa erityisesti löytöyhteytensä perusteella. Niitä ovat rakennuksen nurkat, seinälinjat,​ tulisijat ja lattian aluset. Myös kattorakenteet,​ välipohjien täytteet ja savupiiput ovat mahdollisia kätköpaikkoja. Kätköpaikat sijaitsevat erityisesti rakennuksen rajapinnoilla ja aukkojen yhteydessä. Rajapintojen lisäksi [[wiki:​tulisija|tulisija]] – tärkeä lämmön ja valonlähde sekä ruoan kypsentäjä,​ mutta samalla mahdollinen uhkatekijä – on ollut suojaamisen tarpeessa. Kätkettävä objekti voi olla lähes minkälainen tahansa. Elohopea, rahat ja käärmeet ovat olleet suosittuja, ja ukonvaajaperinne,​ ts. muinaisesineiden käyttö taikakaluina,​ on meillä ollut tunnettua. Hevosella näyttäisi olleen erityinen asema ainakin osassa Suomea ja muutkin kotieläimet ovat kelvanneet taikuuteen. Teräkalut ovat olleet erityisen suosittuja pahojen voimien karkottajia ​ja muitakin arkiesineitä on kätketty.((Hukantaival 2013: 60–61.))+Rituaalinen kätkö on tunnistettavissa erityisesti löytöyhteytensä perusteella. Niitä ovat rakennuksen nurkat, seinälinjat,​ tulisijat ja lattian aluset. Myös kattorakenteet,​ välipohjien täytteet ja savupiiput ovat mahdollisia kätköpaikkoja. Kätköpaikat sijaitsevat erityisesti rakennuksen rajapinnoilla ja aukkojen yhteydessä. Rajapintojen lisäksi [[wiki:​tulisija|tulisija]] – tärkeä lämmön ja valonlähde sekä ruoan kypsentäjä,​ mutta samalla mahdollinen uhkatekijä – on ollut suojaamisen tarpeessa. Kätkettävä objekti voi olla lähes minkälainen tahansa. Elohopea, rahat ja käärmeet ovat olleet suosittuja, ja ukonvaajaperinne,​ ts. muinaisesineiden käyttö taikakaluina,​ on meillä ollut tunnettua. Hevosella näyttäisi olleen erityinen asema ainakin osassa Suomea ja muutkin kotieläimet ovat kelvanneet taikuuteen. Teräkalut ovat olleet erityisen suosittuja pahojen voimien karkottajia ​mutta muitakin arkiesineitä on kätketty.((Hukantaival 2013: 60–61.))
  
 Vaikka suomalaisen kansanperinneaineiston valossa kätköt ovat usein olleet suojelutaikuutta,​ kätköjen tarkoituksena on joskus ollut myös pahantahtoinen taikuus eli noituus. Pahantahtoiset kätköt eivät ulkoisesti eroa suojelevista kätköistä,​ vaan erona on taikojan aie, joka ohjaa taikakeinon vaikutusta.((Hukantaival 2013: 61.)) Vaikka suomalaisen kansanperinneaineiston valossa kätköt ovat usein olleet suojelutaikuutta,​ kätköjen tarkoituksena on joskus ollut myös pahantahtoinen taikuus eli noituus. Pahantahtoiset kätköt eivät ulkoisesti eroa suojelevista kätköistä,​ vaan erona on taikojan aie, joka ohjaa taikakeinon vaikutusta.((Hukantaival 2013: 61.))
Rivi 39: Rivi 39:
  
 **Hukantaival,​ Sonja** 2006. //Sillä noita ei sellaisen kynnyksen yli pääse! – Rakennusten ritualistiset kätköt//. Pro gradu -tutkielma, Turun yliopisto, Arkeologia. **Hukantaival,​ Sonja** 2006. //Sillä noita ei sellaisen kynnyksen yli pääse! – Rakennusten ritualistiset kätköt//. Pro gradu -tutkielma, Turun yliopisto, Arkeologia.
-**Hukantaival,​ Sonja** 2011. ”En hästskalle i murgrunden” Arkeologiska och folkloristiska exempel på byggnadsoffer i Finland under historisk tid. //​Fornvännen//​ 106 (2011): ​ 43–53+**Hukantaival,​ Sonja** 2011. ”En hästskalle i murgrunden” Arkeologiska och folkloristiska exempel på byggnadsoffer i Finland under historisk tid. //​Fornvännen//​ 106 (2011): ​ 43–53.
 **Hukantaival,​ Sonja** 2013. Kääriskele käärmehillä. Julkaisussa //​Aurinkopeura//​ VI: 57–80. Suomen muinaistaideseuran julkaisuja. Hämeenlinna. ​ **Hukantaival,​ Sonja** 2013. Kääriskele käärmehillä. Julkaisussa //​Aurinkopeura//​ VI: 57–80. Suomen muinaistaideseuran julkaisuja. Hämeenlinna. ​
  
wiki/rakennuskätkö.1492065949.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/04/13 09:45 / Helena Ranta