Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:tiilenpolttouuni

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Seuraava revisio Both sides next revision
wiki:tiilenpolttouuni [2017/04/03 12:04]
Helena Ranta [Lähteet]
wiki:tiilenpolttouuni [2017/05/08 14:30]
Helena Ranta [Lähteet]
Rivi 3: Rivi 3:
  
 ====== Tiilenpolttouuni ====== ====== Tiilenpolttouuni ======
 +
 +{{:​wiki:​tiiliuuni_granö.jpg?​450|}}
  
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
Rivi 10: Rivi 12:
  
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
-Tiilet poltettiin yksinkertaisissa uuneissa tai miiluissa, joihin ne ladottiin tasaisiin riveihin siten, että latomuksen alaosaan jätettiin tilaa tulipesille. Tiilenpolttouunit vaihtelevat kooltaan ja rakenteiltaan. Yleensä ne olivat nelikulmaisia ja niissä on ollut useampia pesiä. Uunilla saattaa olla leveyttä jopa useita metrejä. Uunin seinämät ladottiin tavallisesti jätetiilistä ja tiivistettiin savella. Seinämät voitiin kasata myös kivensekaisista maavalleista tai suurista kivistä. Latomukset peitettiin polton aikana usein maalla, minkä vuoksi tiiliuuni oli monesti rakennettu rinteeseen. Usein tiiliuunit olivat kertakäyttöisiä,​ vaikka samalle paikalle voitiin rakentaa aina uusi tilapäinen uusi. ((Niukkanen 2009: 64.)) Jo keskiajalla tiiliä poltettiin myös pysyvissä uuneissa, joissa oli muuratut sivuseinät. Ruotsista on löytynyt mm. vanhoja kellareita, jotka on muutettu tiiliuuneiksi.+Tiilet poltettiin yksinkertaisissa uuneissa tai miiluissa, joihin ne ladottiin tasaisiin riveihin siten, että latomuksen alaosaan jätettiin tilaa tulipesille. Tiilenpolttouunit vaihtelevat kooltaan ja rakenteiltaan. Yleensä ne olivat nelikulmaisia ja niissä on ollut useampia pesiä. Uunilla saattaa olla leveyttä jopa useita metrejä. Uunin seinämät ladottiin tavallisesti jätetiilistä ja tiivistettiin savella. Seinämät voitiin kasata myös kivensekaisista maavalleista tai suurista kivistä. Latomukset peitettiin polton aikana usein maalla, minkä vuoksi tiiliuuni oli monesti rakennettu rinteeseen. Usein tiiliuunit olivat kertakäyttöisiä,​ vaikka samalle paikalle voitiin rakentaa aina uusi tilapäinen uusi.((Niukkanen 2009: 64.)) Jo keskiajalla tiiliä poltettiin myös pysyvissä uuneissa, joissa oli muuratut sivuseinät. Ruotsista on löytynyt mm. vanhoja kellareita, jotka on muutettu tiiliuuneiksi.
  
  
Rivi 29: Rivi 31:
 Erityisesti Länsi- ja Etelä-Suomen savikkoalueet. Erityisesti Länsi- ja Etelä-Suomen savikkoalueet.
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-[[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Ks. Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu]]. ​+Talonpoikaiset tiilenpolttouunit ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. 
 +Ks. [[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu]], sivu 53
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
-**Eklund, Sanna & Mentu, Sakari** 2004. //Tiilen historiaa Suomessa//. Museovirasto ​(painamaton) ​http://​www.nba.fi/​tiili/​index.htm ​+**Eklund, Sanna & Mentu, Sakari** 2004. //Tiilen historiaa Suomessa//. Museovirastohttp://​www.nba.fi/​tiili/​index.htm ​
 **Kuokkanen,​ Rauno & Leiponen, Kauko** 1981. //Suomen tiiliteollisuuden historia//. Helsinki. **Kuokkanen,​ Rauno & Leiponen, Kauko** 1981. //Suomen tiiliteollisuuden historia//. Helsinki.
 **Niukkanen,​ Marianna** 2009. //​Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset,​ tunnistaminen ja suojelu//. Museoviraston rakennushistorian osaston oppaita ja ohjeita 3.  **Niukkanen,​ Marianna** 2009. //​Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset,​ tunnistaminen ja suojelu//. Museoviraston rakennushistorian osaston oppaita ja ohjeita 3. 
 **Ratilainen,​ Tanja** 2010. Tiilen käytöstä 1300-luvun Turussa. Julkaisussa //Varhainen Turku, Turun museokeskus Raportteja//​ 22: 31–56. Turku. **Ratilainen,​ Tanja** 2010. Tiilen käytöstä 1300-luvun Turussa. Julkaisussa //Varhainen Turku, Turun museokeskus Raportteja//​ 22: 31–56. Turku.
-**Ratilainen,​ Tanja** 2012. //Tiiliä tulkitsemassa. Hattulan Pyhän Ristin kirkon muuraaminen keskiajalla. Lisensiaatin tutkimus//​. ​Arkeologia, ​Turun yliopisto (Painamaton) +**Ratilainen,​ Tanja** 2012. //Tiiliä tulkitsemassa. Hattulan Pyhän Ristin kirkon muuraaminen keskiajalla. Lisensiaatin tutkimus//. Turun yliopisto, Arkeologia ​(Painamaton) 
-**Spoof, Sanna-Kaisa** 1997. //​Savikkojen valtias. Jokelan Tiilitehtaan sosiaalinen ja fyysinen miljöö//. Kansatieteellinen Arkisto 43. Suomen MuinaismuistoyhdistysHelsinki.+**Spoof, Sanna-Kaisa** 1997. //​Savikkojen valtias. Jokelan Tiilitehtaan sosiaalinen ja fyysinen miljöö//. Kansatieteellinen Arkisto 43. Suomen MuinaismuistoyhdistysHelsinki.
  
  
wiki/tiilenpolttouuni.txt · Viimeksi muutettu: 2020/04/16 07:33 / Veli-Pekka Suhonen