Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:tiilitehdas

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:tiilitehdas [2017/05/08 15:08]
Helena Ranta
wiki:tiilitehdas [2020/04/16 07:33] (nykyinen)
Veli-Pekka Suhonen [Suojelustatus]
Rivi 24: Rivi 24:
 Tiilen käytössä olivat edelläkävijöinä [[wiki:​keskiaikainen-linna|linnat]] ja [[wiki:​kirkko|kirkot]],​ esim. Turun tuomiokirkko,​ Hattulan Pyhän Ristin kirkko ja Kirkkonummen kirkko sekä Hämeen linna ovat olleet pääosin tiilestä rakennettuja. Turusta on löytynyt lisäksi ainakin neljän keskiaikaisen tiilestä muuratun asuinrakennuksen jäännöksiä. Viimeistään 1500-luvulla pienimittakaavainen tiilen käyttö oli vakiintunut Etelä-Suomeen,​ mistä todisteena ovat erityisesti tulisijojen tiilirakenteet. Varsinaiset tiilirakennukset olivat Ruotsin ajan lopulle asti harvinaisia Suomessa. Tiilen käytössä olivat edelläkävijöinä [[wiki:​keskiaikainen-linna|linnat]] ja [[wiki:​kirkko|kirkot]],​ esim. Turun tuomiokirkko,​ Hattulan Pyhän Ristin kirkko ja Kirkkonummen kirkko sekä Hämeen linna ovat olleet pääosin tiilestä rakennettuja. Turusta on löytynyt lisäksi ainakin neljän keskiaikaisen tiilestä muuratun asuinrakennuksen jäännöksiä. Viimeistään 1500-luvulla pienimittakaavainen tiilen käyttö oli vakiintunut Etelä-Suomeen,​ mistä todisteena ovat erityisesti tulisijojen tiilirakenteet. Varsinaiset tiilirakennukset olivat Ruotsin ajan lopulle asti harvinaisia Suomessa.
  
-Tiilien suurkuluttajia olivat [[wiki:​keskiaikainen-linna|linnojen]] ja [[wiki:​bastionilinnoitus|linnoitusten]] työmaat. Tätä varten mm. Turun, Raaseporin, Viipurin ja Hämeen linnan yhteyteen on jo keskiajalla liittynyt tiilenvalmistusta. Myös eräiden kartanoiden yhteydessä on jo varhain ollut laajamittaista tiilentuotantoa. Esimerkiksi Espoon kartanon omistajat tuottivat kartanon lähellä 1600-luvulla tiiliä, jotka laivattiin heidän Virossa ja Liivinmaalla sijaitsevien kartanoiden tarpeisiin. ​+Tiilien suurkuluttajia olivat [[wiki:​keskiaikainen-linna|linnojen]] ja [[wiki:​bastionilinnoitus|linnoitusten]] työmaat. Tätä varten mm. Turun, Raaseporin, Viipurin ja Hämeen linnan yhteyteen on jo keskiajalla liittynyt tiilenvalmistusta. Myös eräiden ​[[wiki:​kartano|kartanoiden]] yhteydessä on jo varhain ollut laajamittaista tiilentuotantoa. Esimerkiksi Espoon kartanon omistajat tuottivat kartanon lähellä 1600-luvulla tiiliä, jotka laivattiin heidän Virossa ja Liivinmaalla sijaitsevien kartanoiden tarpeisiin. ​
  
-Keskiajalla tiiliuuneja perustettiin lähinnä yksittäisten rakennushankkeiden kuten linnojen, kirkkojen ja luostarien työmaiden tarpeisiin. Joissain paikoin, kuten Kakskerran saarella, tiilen valmistus oli keskiajalla ja viimeistään 1500-luvulla merkittävä talonpoikien sivuelinkeino. Turun kaupunkialueen lounaispuolelle perustettiin 1500-luvulla tiilitehdas,​ jonka mukaan tätä Aurajoen itärannalla ollutta paikkaa alettiin kutsua Tiilisaliksi. Myös muualla Suomessa paikannimistössä on usein muistoja vanhasta tiilentuotannosta.+Keskiajalla ​[[wiki:​tiilenpolttouuni|tiiliuuneja]] perustettiin lähinnä yksittäisten rakennushankkeiden kuten [[wiki:​keskiaikainen-linna|linnojen]][[wiki:​kirkko|kirkkojen]] ja [[wiki:​luostari|luostarien]] työmaiden tarpeisiin. Joissain paikoin, kuten Kakskerran saarella, tiilen valmistus oli keskiajalla ja viimeistään 1500-luvulla merkittävä talonpoikien sivuelinkeino. Turun kaupunkialueen lounaispuolelle perustettiin 1500-luvulla tiilitehdas,​ jonka mukaan tätä Aurajoen itärannalla ollutta paikkaa alettiin kutsua Tiilisaliksi. Myös muualla Suomessa paikannimistössä on usein muistoja vanhasta tiilentuotannosta.
  
-Keskiajalla tiilentuotanto oli pienimuotoista perustuen pieniin tiilenpolttouuneihin eikä varsinaisesta tiiliteollisuudesta voida puhua. Suomessa oli muutamia tiilitehtaita jo 1500- ja 1600-luvulla,​ mutta todellisen sysäyksen tiiliteollisuus sai 1748, kun Helsingin edustalle perustettiin Viaporin linnoitus. Linnoitustyömaan synnyttämän suuren kysynnän myötä Uudellemaalle perutettiin lukuisia tiilitehtaita (mm. Sipoon Eriksnäs). Vastaavasti Vanhassa Suomessa Pietarin suojaksi suunnitellun linnoitusketjun rakentaminen synnytti 1700-luvun lopussa tiiliteollisuutta (mm. Kyminlinnan Niittytiilitehdas ja Rantatiilitehdas). Tämän jälkeen tiilen käyttö rakennusmateriaalina lisääntyi 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella niin teollisuus- kuin asuinrakentamisessa. Teollisuuden ohella tiiliarkkitehtuuri levisi 1800-luvulla erityisesti julkisen rakentamisen kautta. Autonomian ajalla suuri osa sairaaloistavankiloista+Keskiajalla tiilentuotanto oli pienimuotoista perustuen pieniin tiilenpolttouuneihin eikä varsinaisesta tiiliteollisuudesta voida puhua. Suomessa oli muutamia tiilitehtaita jo 1500- ja 1600-luvulla,​ mutta todellisen sysäyksen tiiliteollisuus sai 1748, kun Helsingin edustalle perustettiin Viaporin linnoitus. Linnoitustyömaan synnyttämän suuren kysynnän myötä Uudellemaalle perutettiin lukuisia tiilitehtaita (mm. Sipoon Eriksnäs). Vastaavasti Vanhassa Suomessa Pietarin suojaksi suunnitellun linnoitusketjun rakentaminen synnytti 1700-luvun lopussa tiiliteollisuutta (mm. Kyminlinnan Niittytiilitehdas ja Rantatiilitehdas). Tämän jälkeen tiilen käyttö rakennusmateriaalina lisääntyi 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella niin teollisuus- kuin asuinrakentamisessa. Teollisuuden ohella tiiliarkkitehtuuri levisi 1800-luvulla erityisesti julkisen rakentamisen kautta. Autonomian ajalla suuri osa sairaaloista ​ja  ​vankiloista ​oli rakennettu tiilestä.
  
 Tiilenvalmistus säilyi käsityönomaisena aina 1800-luvun puoliväliin asti. Sekä käyttökelpoinen koneellinen tiilipuristin että holvattu rengasuuni kehitettiin vasta 1850-luvulla Saksassa. Suomessa moderni teollinen tiilenvalmistus alkoi vuonna 1874 Janakkalan Leppäkoskella ja Tuusulan Jokelassa. Vuosisadan loppuun mennessä Suomeen oli perustettu noin 20 suurta tiilitehdasta,​ joista jokaisen vuosituotanto oli vähintään miljoona tiiltä. Vuonna 1900 Suomessa toimi 173 tiilitehdasta,​ mutta peräti 85 % niistä tuotti yhä perinteisiä käsin lyötyjä tiiliä. Kaupallisten tiilitehtaiden lukumäärä saavutti Suomessa huippunsa vuosina 1908–1912,​ jolloin maassa toimi hieman yli 200 tiilitehdasta. Ensimmäisen maailmansodan aikana rakennustoiminta hiipui ja lakkauttamisten vuoksi tehtaiden määrä puolittui. Tiilenvalmistus säilyi käsityönomaisena aina 1800-luvun puoliväliin asti. Sekä käyttökelpoinen koneellinen tiilipuristin että holvattu rengasuuni kehitettiin vasta 1850-luvulla Saksassa. Suomessa moderni teollinen tiilenvalmistus alkoi vuonna 1874 Janakkalan Leppäkoskella ja Tuusulan Jokelassa. Vuosisadan loppuun mennessä Suomeen oli perustettu noin 20 suurta tiilitehdasta,​ joista jokaisen vuosituotanto oli vähintään miljoona tiiltä. Vuonna 1900 Suomessa toimi 173 tiilitehdasta,​ mutta peräti 85 % niistä tuotti yhä perinteisiä käsin lyötyjä tiiliä. Kaupallisten tiilitehtaiden lukumäärä saavutti Suomessa huippunsa vuosina 1908–1912,​ jolloin maassa toimi hieman yli 200 tiilitehdasta. Ensimmäisen maailmansodan aikana rakennustoiminta hiipui ja lakkauttamisten vuoksi tehtaiden määrä puolittui.
Rivi 54: Rivi 54:
  
  
-Teollista aikaa edeltävien tiilitehtaiden jäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Ks.[[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu]],​ sivu 60.+Teollista aikaa eli eli 1860-lukua ​edeltävien tiilitehtaiden jäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. ​
  
  
wiki/tiilitehdas.1494245280.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/05/08 15:08 / Helena Ranta