Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:tykkiasema

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:tykkiasema [2016/12/22 08:58]
Veli-Pekka Suhonen
wiki:tykkiasema [2020/10/19 11:50] (nykyinen)
Helena Ranta [Suojelustatus]
Rivi 3: Rivi 3:
  
 ====== Tykkiasema ====== ====== Tykkiasema ======
 +{{:​wiki:​tykkiasema_rysäkari.jpg?​450|}}
  
  
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
  
-  +varustusjoka muodostuu tykin tuliasemasta ​ja sen suojavarustuksesta
-Tykin tuliasema ja siihen liittyvä luonnonsuoja (mäki, kallio) tai puusta, kivestämaasta ​ja/tai betonista rakennettu suojavarustus.+
  
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
  
-Ensimmäisen maailmansodan aikana ​pattereiden ​tykit sijoitettiin ​yleensä suoraviivaisesti ​vierekkäisiin avoasemiin ​ ​Nelitykkisen patterin pituus on suojahuoneineen noin 150 metriä. Pattereiden rintasuojina toimi mäensyrjä tai kallioseinämä. Tykkiasemia saatettiin tehdä myös kallioon louhittuihin kuoppiin. Tykkiasemat erotettiin toisistaan yleensä maakummuilla,​ joiden ​takaa kulki yhdyshauta seuraavaan asemaan. ​Tykkiasemat ​tuettiin ​usein hirsillä, ​mutta myös betonia ​ja muurattuja kiviä on käytetty vahvikemateriaaleina. Hirsillä tuetut asemat erottuvat maastossa nykyään laakeina kuoppina. Tykkiasemassa oli ampumatarvikekomeroita ​ensimmäisten laukausten säilyttämiseksi ​ja yleensä yksi tai kaksi suojahuonetta. Patterin päädyissä tai taustalla saattoi olla lisäksi erillisiä ​suojahuoneita. Tykit seisoivat tykkiasemissa puisilla lavoilla tai betonisilla jalustoilla.((Lagerstedt & Laulumaa 2014: 13)) +Ensimmäisen maailmansodan aikana tykit sijoitettiin ​tavallisesti ​vierekkäisiin avoasemiin. Pattereiden rintasuojina toimi mäensyrjä tai kallioseinämä. Tykkiasemia saatettiin tehdä myös kallioon louhittuihin kuoppiin. Tykkiasemat erotettiin toisistaan yleensä maakummuilla,​ joiden ​takana ​kulki [[wiki:yhdyshauta|yhdyshauta]] ​seuraavaan asemaan. ​Tykkiasemia ​tuettiin hirsillä, ​betonilla ​ja kivimuurauksella. Hirsillä tuetut asemat erottuvat maastossa nykyään ​pelkkinä ​laakeina kuoppina. Tykkiasemassa oli ampumatarvikekomeroita ja suojahuoneita. Tykit seisoivat tykkiasemissa puisilla lavoilla tai betonisilla jalustoilla.((Lagerstedt & Laulumaa 2014: 13)) 
  
-Toisen maailmansodan kenttälinnoitetuissa pattereissa ​on ollut tykkejä 2 – 4 kpl. Tykkiasemat ovat muodoltaan pyöreitä, suorakaiteen tai hevosenkengänmuotoisia kuoppia. Tykkiaseman reunoilla on voinut olla suojatiloja ja ympäristöissä ​on erillisiä majoitus- ja varastokorsuja. Kestolinnoitetut tykkiasemat kaivettiin maahan tai räjäytettiin kallioon. Ne ovat pyöreitä tai nelikulmaisenmuotoisia ja halkaisijaltaan noin 7 m. Tykit kiinnitettiin asemien pohjalle tai betonisten jalustojen päälle valettuihin kehäpultteihin ja ne kääntyivät aseman pohjalla kulkevan kehäkiskon päällä. Kestolinnoitettuun tykkiasemaan johtaa katettu sisäänkäyntikäytävä,​ josta on oviaukko vasemmalla puolella sijaitsevaan miehistösuojaan. Oikealla puolella on ovi ammussuojaan,​ jonka perällä sijaitsee panossuoja. Kummankin suojan seinissä on aukot, joista ampumatarpeita voitiin nostaa tykille. Tykkiaseman seinällä on ollut teräksinen liukuovi, josta on päästy aseman komentosuojaan. ((Lagerstedt 2012: 25, 40.))+Toisen maailmansodan ​aikaisissa ​kenttälinnoitetuissa pattereissa ​oli kahdesta neljään tykkiä. Tykkiasemat ovat muodoltaan pyöreitä, suorakaiteen tai hevosenkengänmuotoisia kuoppia. Tykkiaseman reunoilla on voinut olla suojatiloja ja ympäristössä ​on erillisiä majoitus- ja varastokorsuja.((Lagerstedt 2012: 25, 40.)) 
 + 
 +{{ :​wiki:​tykkiasema_kärmeniemi.jpg?​300|}}Kestolinnoitetut tykkiasemat kaivettiin maahan tai räjäytettiin kallioon. Ne ovat pyöreitä tai nelikulmaisenmuotoisia ja halkaisijaltaan noin 7 metriä. Tykit kiinnitettiin asemien pohjalle tai betonisten jalustojen päälle valettuihin kehäpultteihin ja ne kääntyivät aseman pohjalla kulkevan kehäkiskon päällä. Kestolinnoitettuun tykkiasemaan johtaa katettu sisäänkäyntikäytävä,​ josta on oviaukko vasemmalla puolella sijaitsevaan miehistösuojaan. Oikealla puolella on ovi ammussuojaan,​ jonka perällä sijaitsee panossuoja. Kummankin suojan seinissä on aukot, joista ampumatarpeita voitiin nostaa tykille. Tykkiaseman seinällä on ollut teräksinen liukuovi, josta on päästy aseman komentosuojaan.((Lagerstedt 2012: 25, 40.))
  
    
 ===== Historia ja käyttö ===== ===== Historia ja käyttö =====
  
-Ksmoderni linnoittaminen.+1900-luvun linnoittamiseen liittyvät olennaisella tavalla puolustuslinjojen selustassa olevat tykkiasemat. 
 +Niiden tarkoituksena oli ampua sulkutulta puolustuslinjojen eteen vihollisten hyökkäysten estämiseksi,​ hidastamiseksi ja ohjailemiseksi. 
 +  
 + 
  
  
Rivi 29: Rivi 34:
 ===== Levintä ===== ===== Levintä =====
  
 +Koko Suomi
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Ensimmäisen maailmansodan kohteet ovat kiinteitä muinaisjäännöksiä, toisen ​maailmansodan kohteet eivät ​toistaiseksi ​ole muinaisjäännöksiä,​ mutta ne tulee ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa kohteiden historiallisen merkityksen takia. [[http://www.nba.fi/fi/File/2779/​ensimmaisen-maailmansodan-linnoitteet-ohje-2015.pdf|Ks. Museoviraston ohje Ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalinnoitteet]]. ​+Ensimmäisen maailmansodan kohteet ovat muinaismuistolain rauhoittamia ​kiinteitä muinaisjäännöksiä. Toisen ​maailmansodan kohteet eivät ole kiinteitä ​muinaisjäännöksiä,​ mutta ne tulee ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa kohteiden historiallisen merkityksen takia. ​Ks. Museoviraston ohje [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/​ensimmaisen-maailmansodan-linnoitteet-ohje-2015.pdf|Ensimmäisen maailmansodan aikaiset maalinnoitteet]]. ​
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
  
-**Fabritius,​ J.Chr.** 1921. //​Linnoitustaito.// ​Helsinki. ​Otava. +**Fabritius,​ J.Chr.** 1921. //​Linnoitustaito.//​ Otava, Helsinki.  
-**Lagerstedt,​ John** 2012. //​Salpalinja,​ sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi 2009–2012//​ . Museoviraston ​arkisto.+**Lagerstedt,​ John** 2012. //​Salpalinja,​ sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi 2009–2012//​. ​Tutkimusraportti ​Museoviraston ​arkistossa.
 **Lagerstedt,​ John** 2014. //Viaporin maarintama. Retkiopas ensimmäisen maailmansodan linnoitteille//​. Helsingin kaupunginmuseo. ​ **Lagerstedt,​ John** 2014. //Viaporin maarintama. Retkiopas ensimmäisen maailmansodan linnoitteille//​. Helsingin kaupunginmuseo. ​
-**Lagerstedt,​ John & Laulumaa, Vesa** 2014. //Helsinki, Ensimmäisen maailmansodan linnoitusvyöhyke//​. Inventointiselvitys. Museovirasto,​ arkeologiset kenttäpalvelut.+**Lagerstedt,​ John & Laulumaa, Vesa** 2014. //Helsinki, Ensimmäisen maailmansodan linnoitusvyöhyke//​. Inventointiselvitys. Museovirasto,​ arkeologiset kenttäpalvelut. Tutkimusraportti Museoviraston arkistossa.
  
 ===== Muu kirjallisuus ===== ===== Muu kirjallisuus =====
wiki/tykkiasema.1482389885.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2016/12/22 08:58 / Veli-Pekka Suhonen