Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:vallihauta

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Viimeisin revisio Both sides next revision
wiki:vallihauta [2017/03/27 23:44]
Helena Ranta [Kuvaus]
wiki:vallihauta [2019/02/07 07:22]
Helena Ranta [Määritelmä]
Rivi 7: Rivi 7:
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
  
-Keskiaikaisen ​linnan ​päälinnan ​tai esilinnan ​edustalle ​tai ympärille kaivettu vesi- tai kuivahauta+keskiaikaisen ​linnan tai bastionilinnoituksen ​edustalle ​tehty estekaivanto 
  
-Bastionilinnoitusten bastionirintaman edessä oleva vaakasuora taso, joka on saatu aikaan kaivamalla, louhimalla ja täyttämällä ​ 
  
  
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
-{{ :​wiki:​skräddarby_ja_sibbesborg.jpg?​300|}} Vallihauta on ojamainen tai leveämpi kaivanto, jonka maa-aines ​ on koottu valliksi joko kaivannon ulko- tai sisäreunalle. On myös pelkkiä hautoja ilman vallia. Vallihaudat saattoivat olla vedellä täytettyjä eli ns. vesihautoja. Vallihaudoilla ​on sama tehtävä kuin vedenalaisilla estevarustuksilla: Sen tarkoitus oli pitää vihollinen kaukana linnan varsinaisista varustuksista. Niemi- ja saarilinnoilla saattaa olla maan puolella vallihauta, joka jatkuu vedessä paaluvarustuksena (esim. Sipoon Sibbesborg). Keskiaikaiset linnat on jaettu usein osiin vallihautojen avulla.((Hansson 2011: 33–68, 226–227; Lovén 1996: 30–31.))+{{ :​wiki:​skräddarby_ja_sibbesborg.jpg?​300|}} Vallihauta on ojamainen tai leveämpi kaivanto, jonka maa-aines ​ on koottu valliksi joko kaivannon ulko- tai sisäreunalle. On myös pelkkiä hautoja ilman vallia. Bastionilinnoitusten vallihautojen seinät ovat usein kivestä rakennettuja. Vallihaudat saattoivat olla vedellä täytettyjä eli ns. vesihautoja. Vallihaudoilla ​oli sama tehtävä kuin [[wiki:​vedenalainen-estevarustus|vedenalaisilla estevarustuksilla]]; niiden ​tarkoitus oli pitää vihollinen kaukana linnan varsinaisista varustuksista. Niemi- ja saarilinnoilla saattaa olla maan puolella vallihauta, joka jatkuu vedessä ​[[wiki:​paaluvarustus|paaluvarustuksena]] (esim. Sipoon Sibbesborg). ​[[wiki:​keskiaikainen-linna|Keskiaikaiset linnat]] on jaettu usein osiin vallihautojen avulla.((Hansson 2011: 33–68, 226–227; Lovén 1996: 30–31.))
  
 ===== Historia ja käyttö ===== ===== Historia ja käyttö =====
Rivi 32: Rivi 32:
  
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Kivi- ja puulinnat rakenteineen ja kulttuurikerroksineen ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Muinaisjäännösalueeseen sisältyvät pää- ja esilinnan lisäksi myös linnaa ympäröivät vallit, vallihaudat ja muut puolustusvarustukset,​ linnamalmit,​ satamapaikat jne.[[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Ks. Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu, sivu 87]]+Kivi- ja puulinnat rakenteineen ja kulttuurikerroksineen ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Muinaisjäännösalueeseen sisältyvät pää- ja esilinnan lisäksi myös linnaa ympäröivät vallit, vallihaudat ja muut puolustusvarustukset,​ linnamalmit,​ satamapaikat jne. Ks. [[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu]], sivu 87. 
  
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
  
-**Kauppi, Ulla-Riitta** 2011. Eurooppalaista linnoitustaitoa Suomessa. //​Suomalaiset linnoitukset 1720-luvulta 1850-luvulle//​. ​Toim. V.-P. Suhonen. Suomen kirjallisuuden seura, Helsinki ​2011.+**Hansson, Martin** 2011. //Medeltida borgar: maktens hus i Norden//. Lund.  
 +**Kauppi, Ulla-Riitta** 2011. Eurooppalaista linnoitustaitoa Suomessa. ​Julkaisussa Suhonen, V.-P. (toim.): ​//​Suomalaiset linnoitukset 1720-luvulta 1850-luvulle//​. ​Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki.
 **Lovén, Christian** 1996. //Medeltida borgar och befästningar i det medeltida Sverige//. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens Handlingar. Antigveriska serien 40. Motala. **Lovén, Christian** 1996. //Medeltida borgar och befästningar i det medeltida Sverige//. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens Handlingar. Antigveriska serien 40. Motala.
-**Hansson, Martin** 2011. Medeltida borgar: maktens hus i Norden. Lund. +
  
  
wiki/vallihauta.txt · Viimeksi muutettu: 2019/12/27 11:28 / Veli-Pekka Suhonen