Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:kirkko

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio Both sides next revision
wiki:kirkko [2017/05/11 14:26]
Helena Ranta [Määritelmä]
wiki:kirkko [2018/06/29 15:31]
Helena Ranta
Rivi 11: Rivi 11:
 Kirkkojen ulkomuoto on jonkin verran vaihdellut ajallisesti ja paikallisesti. Vanhimmat keskiaikaiset puukirkot olivat pohjakaavaltaan suorakaiteen muotoisia, ja niihin liittyi tätä kapeampi kuorihuone. Myöhemmin keskiajalla kirkot, rakennusmateriaalista riippumatta,​ olivat pääsääntöisesti suorakaiteen muotoisia. Kirkot koostuivat lähinnä kolmesta rakennusosasta:​ pitkänomaisesta runkohuoneesta eli kirkkosalista,​ sakastista eli sakaristosta ja eteistilasta eli asehuoneesta. Kuori on rakennuksen itäpäädyssä sijaitseva osa, jossa myös alttari on sijainnut. Joihinkin kirkkoihin on liittynyt myös kellotapulina toiminut länsitorni.((Hiekkanen 2003: 16–21)) Kirkkojen ulkomuoto on jonkin verran vaihdellut ajallisesti ja paikallisesti. Vanhimmat keskiaikaiset puukirkot olivat pohjakaavaltaan suorakaiteen muotoisia, ja niihin liittyi tätä kapeampi kuorihuone. Myöhemmin keskiajalla kirkot, rakennusmateriaalista riippumatta,​ olivat pääsääntöisesti suorakaiteen muotoisia. Kirkot koostuivat lähinnä kolmesta rakennusosasta:​ pitkänomaisesta runkohuoneesta eli kirkkosalista,​ sakastista eli sakaristosta ja eteistilasta eli asehuoneesta. Kuori on rakennuksen itäpäädyssä sijaitseva osa, jossa myös alttari on sijainnut. Joihinkin kirkkoihin on liittynyt myös kellotapulina toiminut länsitorni.((Hiekkanen 2003: 16–21))
  
-Arkkitehtonisesti kirkot on perinteisesti jaettu pitkäkirkkoihin ja keskuskirkkoihin. Pitkäkirkoissa rakennuksen pituussuunta on vallitseva, kun taas keskuskirkoissa pohjakuva voi olla neliömäinen,​ monikulmainen tai ristinmuotoinen. Keskuskirkkoja ryhdyttiin rakentamaan vasta uudelle ajalle tultaessa. Kirkot eivät aina ole säilyneet alkuperäisessä asussa, sillä niitä on esimerkiksi laajentamisen yhteydessä voitu muokata pitkäkirkosta ristikirkoksi. Vanhemman kirkon päälle on myös voitu rakentaa kokonaan uusi kirkkorakennus.+{{ :​wiki:​rauniokirkko_pälkäne.jpg?​250|}}Arkkitehtonisesti kirkot on perinteisesti jaettu pitkäkirkkoihin ja keskuskirkkoihin. Pitkäkirkoissa rakennuksen pituussuunta on vallitseva, kun taas keskuskirkoissa pohjakuva voi olla neliömäinen,​ monikulmainen tai ristinmuotoinen. Keskuskirkkoja ryhdyttiin rakentamaan vasta uudelle ajalle tultaessa. Kirkot eivät aina ole säilyneet alkuperäisessä asussa, sillä niitä on esimerkiksi laajentamisen yhteydessä voitu muokata pitkäkirkosta ristikirkoksi. Vanhemman kirkon päälle on myös voitu rakentaa kokonaan uusi kirkkorakennus.
  
 Kirkot on rakennettu lähes poikkeuksetta itä-länsisuuntaisiksi tai lähelle sitä. Sisätiloiltaan rakennukset ovat noudattaneet kaavaa, jossa pääalttari sijaitsee kirkon kuorissa rakennuksen itäpäädyssä. Keskiajalla kuori oli erotettu kirkkosalista kuoriaidalla. Keskiaikaisessa kirkossa oli pääalttarin lisäksi myös pyhimyksille tarkoitettuja sivualttareita. Sekä pääalttarin että sivualttareiden tukikiveyksiä saattaa löytyä lattian alta. Kirkon alla saattaa olla myös esimerkiksi kuoriaidan tukikiviä, muurattu viinikellari tai kiinteän sisustuksen jäännöksiä. Varhaisimmista kirkkovaiheista voi olla säilynyt puukirkon kivijalan peruskiviä tai laajennetun kirkon aiempien seinämuurien pohjia. ​ Kirkot on rakennettu lähes poikkeuksetta itä-länsisuuntaisiksi tai lähelle sitä. Sisätiloiltaan rakennukset ovat noudattaneet kaavaa, jossa pääalttari sijaitsee kirkon kuorissa rakennuksen itäpäädyssä. Keskiajalla kuori oli erotettu kirkkosalista kuoriaidalla. Keskiaikaisessa kirkossa oli pääalttarin lisäksi myös pyhimyksille tarkoitettuja sivualttareita. Sekä pääalttarin että sivualttareiden tukikiveyksiä saattaa löytyä lattian alta. Kirkon alla saattaa olla myös esimerkiksi kuoriaidan tukikiviä, muurattu viinikellari tai kiinteän sisustuksen jäännöksiä. Varhaisimmista kirkkovaiheista voi olla säilynyt puukirkon kivijalan peruskiviä tai laajennetun kirkon aiempien seinämuurien pohjia. ​
wiki/kirkko.txt · Viimeksi muutettu: 2020/10/20 18:01 / Helena Ranta