Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:kuninkaankartano

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:kuninkaankartano [2016/08/30 15:27]
Helena Ranta [Suojelustatus]
wiki:kuninkaankartano [2022/12/13 12:16]
Helena Ranta [Kuvaus]
Rivi 7: Rivi 7:
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
  
-Kruunun omistama ​kartano ​tai suurtila.  +kruunun omistuksessa ollut kartano
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
    
-Useita keskiaikaisia ja uuden ajan alun kuninkaankartanoita (ruots. kungsgård, lat. curia regia) mainitaan historiallisista lähteistä. Kaikkien ​niiden ​tarkkaa sijaintipaikkaa ei kuitenkaan tiedetä ja osan olemassaolokin ilmenee ​vain välillisesti ajanjakson kirjallisista lähteistä. Toisaalta osa kuninkaankartanonpaikoista on edelleen ​asuttuina.+Useita keskiaikaisia ja uuden ajan alun kuninkaankartanoita (ruots. kungsgård, lat. curia regia) mainitaan historiallisista lähteistä. Kaikkien ​kartanoiden ​tarkkaa sijaintipaikkaa ei kuitenkaan tiedetä ja osa näkyy ​vain välillisesti ajanjakson kirjallisista lähteistä. Toisaalta osa kuninkaankartanonpaikoista on edelleen ​asuttuja.
  
-Kuninkaankartanot sijoitettiin aina hyvien maa- ja vesikulkureittien yhteyteen. Rakennuspaikan valintaan vaikutti myös kuninkaankartanolle määrätty tehtävä (esim. maanviljely, ​karjakasvattaminen, kaupankäynti,​ liikenteen valvonta). Eräiden niemillä ja saarilla sijaitsevien keskiaikaisten kuninkaankartanoiden paikat muistuttavat ajanjakson pikkulinnoja (esim. Pyhtään Tessjö), ja myös puolustusvarustusten (haudat, paaluvarustukset) olemassaolo on siten mahdollista, ​jokseenkaan ​niitä ei ole ainakaan vielä tunnistettu arkeologisesti. ​+Kuninkaankartanot sijoitettiin aina hyvien maa- ja vesikulkureittien yhteyteen. Rakennuspaikan valintaan vaikutti myös kuninkaankartanolle määrätty tehtävä (esim. maanviljely, ​karja- ja hevostenkasvattaminen, kaupankäynti,​ liikenteen valvonta). Eräiden niemillä ja saarilla sijaitsevien keskiaikaisten kuninkaankartanoiden paikat muistuttavat ajanjakson pikkulinnoja (esim. Pyhtään Tessjö). Myös puolustusvarustusten (haudat, paaluvarustukset) olemassaolo on siten mahdollista, ​vaikka ​niitä ei ole ainakaan vielä tunnistettu arkeologisesti. ​
  
-Maastossa autioituneet kuninkaankartanot muistuttavat kohteina [[wiki:​kylänpaikka|maaseudun kyläpaikkoja]] ja rälssin kartanoita. Löydettävissä on yleensä asutukseen viittaavaa kasvillisuutta,​ rakennuksen pohjia, kulmakiviä,​ kivijalkoja,​ [[wiki:​uuni|uuninraunioita]] ja kellareita. Arkeologit ovat toistaiseksi tutkineet tarkemmin vain muutamia kuninkaankartanoita. Perniössä on kaivettu Helgån keskiaikaista ja Näsen 1500-luvun kuninkaankartanon paikkaa ((Haggrén 2015: 444.)). Rakennukset olivat molemmissa kohteissa olleet puisia. Uuden ajan kartanonpaikkaan liittyi kukkulan laella sijaitseva umpipihamainen rakennusryhmä ja suuria kivikellareita.+Maastossa autioituneet kuninkaankartanot muistuttavat kohteina [[wiki:​kylänpaikka|maaseudun kyläpaikkoja]] ja rälssin ​[[wiki:​kartano|kartanoita]]. Löydettävissä on yleensä asutukseen viittaavaa kasvillisuutta, ​[[wiki:​talonpohja|rakennuksen pohjia]], kulmakiviä,​ kivijalkoja,​ [[wiki:​uuni|uuninraunioita]] ja [[wiki:​kellari|kellareita]]. Arkeologit ovat toistaiseksi tutkineet tarkemmin vain muutamia kuninkaankartanoita. Perniössä on kaivettu Helgån keskiaikaista ja Näsen 1500-luvun kuninkaankartanon paikkaa((Haggrén 2015: 444.)). Rakennukset olivat molemmissa kohteissa olleet puisia. Uuden ajan kartanonpaikkaan liittyi kukkulan laella sijaitseva umpipihamainen rakennusryhmä ja suuria kivikellareita. ​
  
-Kuninkaankartanoissa,​ kuten muissakin kartanoissa, ​on otettava huomioon mahdollisuus, että niiden ​perustamisen yhteydessä on autioitunut ​ympäristössä ​olevia ​tiloja((ks. esim. Haggrén 2016)).+Huomionarvoista ​on se, että kuninkaankartanoiden perustamisen seurauksena ​niiden ympäristössä ​autioitui ​tiloja ​ja kokonaisia kyliä((ks. esim. Haggrén 2016)).
  
  
Rivi 25: Rivi 24:
  
 Kuninkaan ylläpitoa varten tarkoitettu kruunun maaomaisuus ”Uppsala öd” määritettiin Ruotsin keskiaikaisissa maakuntalaeissa ja maanlaissa. Kuninkaankartano-nimitys tuli käyttöön eräiden järjestelmään kuuluneiden tilojen noustua muita merkittävämpään hallinnolliseen ja taloudelliseen asemaan. Kuninkaankartanoilta hallittiin kruunun maaomaisuutta,​ ja niillä oli alaisuudessaan usein oma lampuotilääni.((Salminen 1990: 14–15.)) Kartanonvoudeilla oli maataloudesta vastaamisen ohella myös joitakin oikeudellisia tehtäviä, kuten sakkojen ja verojen keruu.((Andræ 1964: 514–515.)) ​ Kuninkaan ylläpitoa varten tarkoitettu kruunun maaomaisuus ”Uppsala öd” määritettiin Ruotsin keskiaikaisissa maakuntalaeissa ja maanlaissa. Kuninkaankartano-nimitys tuli käyttöön eräiden järjestelmään kuuluneiden tilojen noustua muita merkittävämpään hallinnolliseen ja taloudelliseen asemaan. Kuninkaankartanoilta hallittiin kruunun maaomaisuutta,​ ja niillä oli alaisuudessaan usein oma lampuotilääni.((Salminen 1990: 14–15.)) Kartanonvoudeilla oli maataloudesta vastaamisen ohella myös joitakin oikeudellisia tehtäviä, kuten sakkojen ja verojen keruu.((Andræ 1964: 514–515.)) ​
-{{ :​wiki:​viikin-latokartano.jpg?​300|}} + 
-Verojen kokoaminen kuninkaankartanoihin juontaa aikaan, jolloin kuningas kiersi seurueensa kanssa ympäri maata. Kuninkaankartanot menettivät merkityksensä majapaikkoina kuninkaan siirtyessä 1200-luvulla asumaan linnoihin ja kaupunkeihin. Kuninkaankartanoiden tuotto pysyi kuitenkin läpi keskiajan yhtenä kuninkaan tärkeimmistä tulonlähteistä.((Andræ 1964: 514–515.)) Kustaa Vaasan aikana perustettiin noin 50 uutta kuninkaankartanoa,​ joiden päätarkoituksena oli varmistaa armeijan huolto Venäjän vastaisessa sodassa. Tarkoituksena oli tehostaa hallintoa ja maanviljelyä. Uuden ajan alun kuninkaankartanoihin liittyi myös varhaisia teollisuuslaitoksia.((Haggrén 2016: 53, 65.))+{{ :​wiki:​viikin-latokartano.jpg?​300|}}Verojen kokoaminen kuninkaankartanoihin juontaa aikaan, jolloin kuningas kiersi seurueensa kanssa ympäri maata. Kuninkaankartanot menettivät merkityksensä majapaikkoina kuninkaan siirtyessä 1200-luvulla asumaan linnoihin ja kaupunkeihin. Kuninkaankartanoiden tuotto pysyi kuitenkin läpi keskiajan yhtenä kuninkaan tärkeimmistä tulonlähteistä.((Andræ 1964: 514–515.)) Kustaa Vaasan aikana perustettiin noin 50 uutta kuninkaankartanoa,​ joiden päätarkoituksena oli varmistaa armeijan huolto Venäjän vastaisessa sodassa. Tarkoituksena oli tehostaa hallintoa ja maanviljelyä. Uuden ajan alun kuninkaankartanoihin liittyi myös varhaisia teollisuuslaitoksia.((Haggrén 2016: 53, 65.))
  
 Kuninkaan henkilökohtainen maaomaisuus erotettiin jo 1100-luvulla siitä maasta, joka hänellä oli asemansa perusteella. Kuninkaan oli määrä jättää kruunun maaomaisuus koskemattomana seuraajalleen((Andræ 1964: 514.)). Kuningas saattoi läänittää kuninkaankartanoita,​ muttei myydä tai muuten luovuttaa niitä pois kruunulta((Alifrosti 1989: 30.)). ”Uppsala öd” pysyi periaatteessa koossa 1100-luvulta myöhäiskeskiajalle saakka. Ajoittain kuninkaat kuitenkin kajosivat kruunun maaomaisuuteen sekä vähentämällä siihen kuuluneiden tilojen määrää että lisäämällä siihen omia tilojaan.((Lovén 1996: 55–56.)) ​ Kuninkaan henkilökohtainen maaomaisuus erotettiin jo 1100-luvulla siitä maasta, joka hänellä oli asemansa perusteella. Kuninkaan oli määrä jättää kruunun maaomaisuus koskemattomana seuraajalleen((Andræ 1964: 514.)). Kuningas saattoi läänittää kuninkaankartanoita,​ muttei myydä tai muuten luovuttaa niitä pois kruunulta((Alifrosti 1989: 30.)). ”Uppsala öd” pysyi periaatteessa koossa 1100-luvulta myöhäiskeskiajalle saakka. Ajoittain kuninkaat kuitenkin kajosivat kruunun maaomaisuuteen sekä vähentämällä siihen kuuluneiden tilojen määrää että lisäämällä siihen omia tilojaan.((Lovén 1996: 55–56.)) ​
Rivi 41: Rivi 40:
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
  
-[[http://www.nba.fi/fi/File/685/rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|KsHistoriallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu]]. +Autioituneet kuninkaankartanon paikat ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Edelleen käytössä olevat rakennetut kartanonpaikat ovat kiinteitä muinaisjäännöksiä,​ mikäli: 
 +1. paikalta tunnetaan ennestään kiinteitä muinaisjäännöksiä,​ 
 +2. inventoinneissa tehdään havaintoja uusista kiinteistä muinaisjäännöksistä tai  
 +3. on erityisen vahvat perusteet olettaa, että paikalla on kiinteitä muinaisjäännöksiä (esim. rautakautinen kohde läheisyydessä). 
 +Ks. Museoviraston ohje: [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Arkisto-ja-kokoelmapalvelut/Julkaisut/maaseudun-hist-asuinpaikkojen-inventointi-ohje.pdf|Maaseudun ​ historiallisten asuinpaikkojen inventointi,​ ohje 2015 (5.5.2015)]], sivu 6.
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
- 
  
 **Aliforsti,​ Kari** 1989. //Kaksi varsinaisuomalaista kartanolääniä – Suuntaviivoja varhaiskeskiaikaisen kartanohallinnon tutkimukseen//​. Turun historiallinen arkisto. **Aliforsti,​ Kari** 1989. //Kaksi varsinaisuomalaista kartanolääniä – Suuntaviivoja varhaiskeskiaikaisen kartanohallinnon tutkimukseen//​. Turun historiallinen arkisto.
-**Andræ, Carl Göran** 1964. Kungsgård. //​Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid//, band IX, Konge, Kyrkorummet. Helsingfors. +**Andræ, Carl Göran** 1964. Kungsgård. ​Julkaisussa  ​//​Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid//, band IX, Konge, Kyrkorummet. Helsingfors. 
-**Haggrén, Georg** 2015. Asuinpaikat ja asumukset. //​Muinaisuutemme jäljetSuomen esi- ja varhaishistoria ​kivikaudelta keskiajalle//​. ​Helsinki+**Haggrén, Georg** 2015. Asuinpaikat ja asumukset. ​Julkaisussa Haggrén Georg & Halinen, Petri & Lavento, Mika & Raninen, Sami & Wessman, Anna: //​Muinaisuutemme jäljetSuomen esi- ja varhaishistoriaa ​kivikaudelta keskiajalle//​: 420–471Gaudeamus
-**Haggrén, Georg** 2016. The context of the desertation of Mankby. King Gustaf Vasa and his network of royal demesnes. //Mankbya deserted medieval village on the coast of southern Finland 2016//. Edit. Janne Harjula, Maija Helamaa, Janne Haarala & Visa Immonen. Archaeologia ​medii aevi Finlandiae XXII. Mustasaari.+**Haggrén, Georg** 2016. The context of the desertation of Mankby. King Gustaf Vasa and his network of royal demesnes. ​Julkaisussa Harjula, Janne & Helamaa, Maija & Haarala, Janne & Immonen, Visa (toim.) ​//​Mankby ​– a deserted medieval village on the coast of southern Finland 2016//. Archaeologia ​Medii Aevi Finlandiae XXII. Mustasaari.
 **Lovén, Christian** 1996. //Medeltida borgar och befästningar i det medeltida Sverige//. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens Handlingar. Antigveriska serien 40. Motala. **Lovén, Christian** 1996. //Medeltida borgar och befästningar i det medeltida Sverige//. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens Handlingar. Antigveriska serien 40. Motala.
-**Salminen, Timo** 1990. //​Kuninkaankartanot Suomessa n. v. 1050–1560//​. Helsingin ​yliopiston ​Suomen ​historian pro gradu.+**Salminen, Timo** 1990. //​Kuninkaankartanot Suomessa n. v. 1050–1560//​. ​Pro gradu -tutkielma, ​Helsingin ​yliopisto, ​Suomen ​historia.
  
  
 ===== Muu kirjallisuus ===== ===== Muu kirjallisuus =====
 +**Nurminen, Hanna** (toim.) 2008. //Saaren kartano Mynämäellä//​. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1182, Tieto, Koneen Säätiö, Porvoo.
  
 ===== Viitteet ===== ===== Viitteet =====
  
 ~~DISCUSSION~~ ~~DISCUSSION~~
wiki/kuninkaankartano.txt · Viimeksi muutettu: 2022/12/13 12:16 / Helena Ranta