Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:kuninkaankartano

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:kuninkaankartano [2020/04/15 10:46]
Veli-Pekka Suhonen [Kuvaus]
wiki:kuninkaankartano [2020/10/20 18:14]
Helena Ranta [Suojelustatus]
Rivi 16: Rivi 16:
 Maastossa autioituneet kuninkaankartanot muistuttavat kohteina [[wiki:​kylänpaikka|maaseudun kyläpaikkoja]] ja rälssin [[wiki:​kartano|kartanoita]]. Löydettävissä on yleensä asutukseen viittaavaa kasvillisuutta,​ [[wiki:​talonpohja|rakennuksen pohjia]], kulmakiviä,​ kivijalkoja,​ [[wiki:​uuni|uuninraunioita]] ja [[wiki:​kellari|kellareita]]. Arkeologit ovat toistaiseksi tutkineet tarkemmin vain muutamia kuninkaankartanoita. Perniössä on kaivettu Helgån keskiaikaista ja Näsen 1500-luvun kuninkaankartanon paikkaa((Haggrén 2015: 444.)). Rakennukset olivat molemmissa kohteissa olleet puisia. Uuden ajan kartanonpaikkaan liittyi kukkulan laella sijaitseva umpipihamainen rakennusryhmä ja suuria kivikellareita. ​ Maastossa autioituneet kuninkaankartanot muistuttavat kohteina [[wiki:​kylänpaikka|maaseudun kyläpaikkoja]] ja rälssin [[wiki:​kartano|kartanoita]]. Löydettävissä on yleensä asutukseen viittaavaa kasvillisuutta,​ [[wiki:​talonpohja|rakennuksen pohjia]], kulmakiviä,​ kivijalkoja,​ [[wiki:​uuni|uuninraunioita]] ja [[wiki:​kellari|kellareita]]. Arkeologit ovat toistaiseksi tutkineet tarkemmin vain muutamia kuninkaankartanoita. Perniössä on kaivettu Helgån keskiaikaista ja Näsen 1500-luvun kuninkaankartanon paikkaa((Haggrén 2015: 444.)). Rakennukset olivat molemmissa kohteissa olleet puisia. Uuden ajan kartanonpaikkaan liittyi kukkulan laella sijaitseva umpipihamainen rakennusryhmä ja suuria kivikellareita. ​
  
-Huomionarvoista on se, että kuninkaankartanoiden perustamisen seurauksena on autioitunut ympäristössä olevia tiloja((ks. esim. Haggrén 2016)).+Huomionarvoista on se, että kuninkaankartanoiden perustamisen seurauksena on autioitunut ympäristössä olevia tiloja ​ja kokonaisia kyliä((ks. esim. Haggrén 2016)).
  
  
Rivi 44: Rivi 44:
 2. inventoinneissa tehdään havaintoja uusista kiinteistä muinaisjäännöksistä tai  2. inventoinneissa tehdään havaintoja uusista kiinteistä muinaisjäännöksistä tai 
 3. on erityisen vahvat perusteet olettaa, että paikalla on kiinteitä muinaisjäännöksiä (esim. rautakautinen kohde läheisyydessä). 3. on erityisen vahvat perusteet olettaa, että paikalla on kiinteitä muinaisjäännöksiä (esim. rautakautinen kohde läheisyydessä).
-Ks. Museoviraston ohje: [[http://www.nba.fi/fi/File/2722/​maaseudun-hist-asuinpaikkojen-inventointi-ohje.pdf|Maaseudun ​ historiallisten asuinpaikkojen inventointi,​ ohje 2015 (5.5.2015)]],​ sivu 6.+Ks. Museoviraston ohje: [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Arkisto-ja-kokoelmapalvelut/Julkaisut/​maaseudun-hist-asuinpaikkojen-inventointi-ohje.pdf|Maaseudun ​ historiallisten asuinpaikkojen inventointi,​ ohje 2015 (5.5.2015)]],​ sivu 6.
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
wiki/kuninkaankartano.txt · Viimeksi muutettu: 2020/10/20 18:14 / Helena Ranta