Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:rautatie

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Seuraava revisio Both sides next revision
wiki:rautatie [2017/04/12 17:34]
Helena Ranta
wiki:rautatie [2022/08/31 15:46]
Helena Ranta [Kuvaus]
Rivi 4: Rivi 4:
 {{:​wiki:​rautatie_pohja_suihanlahti.jpg?​450|}} {{:​wiki:​rautatie_pohja_suihanlahti.jpg?​450|}}
 ===== Määritelmä ===== ===== Määritelmä =====
-Kiskotiejota pitkin veturi ​ja vaunut kulkevat((Otavan iso tietosanakirja 1966: rautatie))+ 
 +raideliikenneväylä siihen kuuluvine rakenteineenlaitteineen ​ja järjestelmineen
  
  
Rivi 10: Rivi 11:
 Rautatie tarkoittaa raideliikenneväylää siihen kuuluvine raiteineen, laitteineen ja järjestelmineen (asemat, ratapihat, opastimet ja turvalaitteet). Rautatiehen kuuluu kaksi rinnakaista kiskoa, jotka on usein tuettu altapäin kahdella poikittaisella ratapölkyllä. Ratapölkkyjen alapuolella on usein tukikerros, esimerkiksi sepeliä, sekä ratapenger. Ratoja varten on rakennettu myös asemia, seisakkeita,​ tunneleita, ojia, [[wiki:​silta|siltoja]] ja rumpuja. Radanrakentamista on usein edeltänyt maaston pinnanmuotojen muokkaaminen ja tasaaminen.((Ks. esim. Otavan iso tietosanakirja 1966: rautatie)) Rautatie tarkoittaa raideliikenneväylää siihen kuuluvine raiteineen, laitteineen ja järjestelmineen (asemat, ratapihat, opastimet ja turvalaitteet). Rautatiehen kuuluu kaksi rinnakaista kiskoa, jotka on usein tuettu altapäin kahdella poikittaisella ratapölkyllä. Ratapölkkyjen alapuolella on usein tukikerros, esimerkiksi sepeliä, sekä ratapenger. Ratoja varten on rakennettu myös asemia, seisakkeita,​ tunneleita, ojia, [[wiki:​silta|siltoja]] ja rumpuja. Radanrakentamista on usein edeltänyt maaston pinnanmuotojen muokkaaminen ja tasaaminen.((Ks. esim. Otavan iso tietosanakirja 1966: rautatie))
  
-Valtaosa vanhimpien ratalinjojen alkuperäisistä rakenteista on joko tuhoutunut kokonaan tai ainakin hävinnyt näkyvistä ratojen modernisoinnin yhteydessä. Ratoja on myös oikaistu, minkä seurauksena osa ratarakenteista on jäänyt käytöstä nykyisen rata-alueen ulkopuolelle. Maastossa voi erottua jäänteitä hylättyjen ratojen perustus- ja pohjarakenteista,​ kuten ratapenkereistä ja -leikkauksista. ​Ratoja ​varsille rakennettuja rakenteita, kuten käytöstä jääneitä asemia ja [[wiki:​silta|siltoja]],​ on myös mahdollista paikantaa. Päällysrakenteista voi olla jäljellä esim. sorasta tehtyä raidealustaa ja toisinaan myös ratakiskoja ja pölkkyjä.+Valtaosa vanhimpien ratalinjojen alkuperäisistä rakenteista on joko tuhoutunut kokonaan tai ainakin hävinnyt näkyvistä ratojen modernisoinnin yhteydessä. Ratoja on myös oikaistu, minkä seurauksena osa ratarakenteista on jäänyt käytöstä nykyisen rata-alueen ulkopuolelle. Maastossa voi erottua jäänteitä hylättyjen ratojen perustus- ja pohjarakenteista,​ kuten ratapenkereistä ja -leikkauksista. ​Ratojen ​varsille rakennettuja rakenteita, kuten käytöstä jääneitä asemia ja [[wiki:​silta|siltoja]],​ on myös mahdollista paikantaa. Päällysrakenteista voi olla jäljellä esim. sorasta tehtyä raidealustaa ja toisinaan myös ratakiskoja ja pölkkyjä.
  
 {{ :​wiki:​rautatien_kiviaita_loviisa_lurens.jpg?​350|}} {{ :​wiki:​rautatien_kiviaita_loviisa_lurens.jpg?​350|}}
  
 Vanhimpien ratojen varsilla on joissain kohdin säilynyt luonnonkivistä kylmämuurattuja kipinäaitoja. Niitä rakennettiin rata-alueen rajalle pitämään karja pois radalta ja estämään junan pyörien iskemien kipinöiden sytyttämien maastopalojen leviäminen. Vanhimmat aidat rakennettiin hätäaputöinä Pietarin radan varteen suurina nälkävuosina 1860-luvun lopussa. Samaan ajankohtaan liittyvät myös radan varsilla olevat radanrakentajien hautausmaat. 1900-luvun puolella ei kipinäaitoja tiettävästi enää rakennettu.((Niukkanen 1999: 97–98; Poutiainen 2008: 53–56)) Vanhimpien ratojen varsilla on joissain kohdin säilynyt luonnonkivistä kylmämuurattuja kipinäaitoja. Niitä rakennettiin rata-alueen rajalle pitämään karja pois radalta ja estämään junan pyörien iskemien kipinöiden sytyttämien maastopalojen leviäminen. Vanhimmat aidat rakennettiin hätäaputöinä Pietarin radan varteen suurina nälkävuosina 1860-luvun lopussa. Samaan ajankohtaan liittyvät myös radan varsilla olevat radanrakentajien hautausmaat. 1900-luvun puolella ei kipinäaitoja tiettävästi enää rakennettu.((Niukkanen 1999: 97–98; Poutiainen 2008: 53–56))
 +
 +Ratavartijoille rakennettiin vahtitupa, jossa oli kaksi huonetta, joista toisessa oli leivinuuni. Lisäksi rakennuksessa oli pieni kuisti. Ulkorakennuksia rakennettiin tarpeen mukaan, mutta tontilla oli usein ainakin aitta ja kellari. Aitan yhteydessä oli pieni karjasuoja, jossa ratavartija pystyi pitämään esimerkiksi lehmää tai sikoja. Myös käymälä sijoitettiin aitan yhteyteen. Myöhemmin ratavartijoille rakennettiin myös saunoja. Rakennukset sijoiteltiin tontilla usein siten, että itse vahtitupa oli lähinnä rataa. Muut rakennukset aseteltiin pihan reunoille. Ratavartijan tupia on ollut sekä etelä- että pohjoispuolella rataa. Vahtitupien pihoilla on ollut erilaisia hyötypuutarhoja ratavartijan perheen tarpeisiin, sekä erilaisia pihan koristekasveja,​ kuten ruusuja.((Ruotsalainen 2021: 54-55))
  
 Maaperä rautatiealueella saattaa olla pilaantunutta. Aikanaan ratapölkkyjen kyllästämiseen on käytetty kreosoottiöljyä,​ joka on tehokas mutta myrkyllinen puunsuojakemikaali. ​ Maaperä rautatiealueella saattaa olla pilaantunutta. Aikanaan ratapölkkyjen kyllästämiseen on käytetty kreosoottiöljyä,​ joka on tehokas mutta myrkyllinen puunsuojakemikaali. ​
Rivi 29: Rivi 32:
 Varhaisimpia kapearaiteisia rautateitä kutsuttiin nimellä rillirata, joilla kuljetettiin lyhyitä matkoja pieniä tavaramääriä. Ratoja oli käytössä muun muassa turvesoilla ja metsätyömailla puutavaran siirrossa. Teollisuusratoja rakennettiin erityisesti puuta, paperia ja metalleja käsittelevien tehtaiden yhteyteen. Autoistumisen myötä useimmat teollisuusradat jäivät tarpeettomiksi 1950-luvulla. Varhaisimpia kapearaiteisia rautateitä kutsuttiin nimellä rillirata, joilla kuljetettiin lyhyitä matkoja pieniä tavaramääriä. Ratoja oli käytössä muun muassa turvesoilla ja metsätyömailla puutavaran siirrossa. Teollisuusratoja rakennettiin erityisesti puuta, paperia ja metalleja käsittelevien tehtaiden yhteyteen. Autoistumisen myötä useimmat teollisuusradat jäivät tarpeettomiksi 1950-luvulla.
  
-Sotilaalliset tarpeet ovat ohjanneet rautatieverkoston rakentamista. Ensimmäinen rautatie joka yhdisti Suomen osaksi ​Venjäjän ​rataverkkoa rakennettiin sisämaahan kauas rannikosta. Rautateitä rakennettiin 1900-luvun alkupuolella myös sotilaallisiin tarkoituksiin,​ jolloin rautatiekuljetukset olivat keskeisessä roolissa kaikissa sotaväen kuljetuksissa. Tärkeimpien risteysasemien läheisyyteen,​ mm. Riihimäelle ja Kouvolaan, perustettiin varuskunnat. Ensimmäisen maailmansodan aikana linnoitustöiden yhteydessä Helsingin seudulle ja eräisiin Suomenlahden saariin rakennettiin kapearaiteisia rautateitä((mm. Lohikoski 1996; Enqvist & Pakola 2016)). Toisen maailmansodan aikana saksalaiset rakensivat 178 kilometriä pitkän Hyrynsalmi–Kuusamo-kenttäradan((Westerlund 2008: 167.))+Sotilaalliset tarpeet ovat ohjanneet rautatieverkoston rakentamista. Ensimmäinen rautatie joka yhdisti Suomen osaksi ​Venäjän ​rataverkkoa rakennettiin sisämaahan kauas rannikosta. Rautateitä rakennettiin 1900-luvun alkupuolella myös sotilaallisiin tarkoituksiin,​ jolloin rautatiekuljetukset olivat keskeisessä roolissa kaikissa sotaväen kuljetuksissa. Tärkeimpien risteysasemien läheisyyteen,​ mm. Riihimäelle ja Kouvolaan, perustettiin varuskunnat. Ensimmäisen maailmansodan aikana linnoitustöiden yhteydessä Helsingin seudulle ja eräisiin Suomenlahden saariin rakennettiin kapearaiteisia rautateitä((mm. Lohikoski 1996; Enqvist & Pakola 2016)). Toisen maailmansodan aikana saksalaiset rakensivat 178 kilometriä pitkän Hyrynsalmi–Kuusamo-kenttäradan((Westerlund 2008: 167.))
  
 Valtiollinen rataverkosto on 1900-luvun loppupuolella pienentynyt ratojen jäätyä käytöstä. Valtiollinen rataverkosto on 1900-luvun loppupuolella pienentynyt ratojen jäätyä käytöstä.
Rivi 42: Rivi 45:
  
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Suomen vanhimpaan rataverkkoon (1850–1870-luvut) liittyvät käytöstä pois jääneet rakenteet kuten kipinäaidat ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Myös käytöstä pois jääneiden yksityisten kapearaiteisten rautateiden vanhimpia rakenteita on mahdollista suojella kiinteinä muinaisjäännöksinä. ​Ks. [[http://​www.nba.fi/​fi/​File/​685/​rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu,​]] sivu 97. +Suomen vanhimpaan rataverkkoon (1850–1870-luvut) liittyvät käytöstä pois jääneet rakenteet kuten kipinäaidat ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Myös käytöstä pois jääneiden yksityisten kapearaiteisten rautateiden vanhimpia ​– 1900-luvun alkuun sijoittuvia – rakenteita on mahdollista suojella kiinteinä muinaisjäännöksinä. ​ 
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
Rivi 53: Rivi 56:
 **Niukkanen,​ Marianna** 2009. //​Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset,​ tunnistaminen ja suojelu//. Museoviraston rakennushistorian osaston oppaita ja ohjeita 3. **Niukkanen,​ Marianna** 2009. //​Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset,​ tunnistaminen ja suojelu//. Museoviraston rakennushistorian osaston oppaita ja ohjeita 3.
 **Otavan iso tietosanakirja**. //​Rautatie//​. Keuruu 1966: 327–334. **Otavan iso tietosanakirja**. //​Rautatie//​. Keuruu 1966: 327–334.
 +**Ruotsalainen,​ Roosa** //​Lahti-Kouvola-rataosuuden kulttuurihistoriallisten kohteiden inventointi//​. Väyläviraston julkaisuja 3/2021.
 **Poutiainen,​ Hannu** 2008. Kipinäaita ja rännihauta – Kaksi historiallisen ajan muinaisjäännöstyyppiä Pirkanmaalta. //​Pirkanmaan alta, arkeologisia tutkimuksia//​ 9. Pirkanmaan maakuntamuseo. Tampere. **Poutiainen,​ Hannu** 2008. Kipinäaita ja rännihauta – Kaksi historiallisen ajan muinaisjäännöstyyppiä Pirkanmaalta. //​Pirkanmaan alta, arkeologisia tutkimuksia//​ 9. Pirkanmaan maakuntamuseo. Tampere.
 **Westerlund,​ Lars** 2008. //Saksan vankileirit Suomessa ja raja-alueilla 1941–1944//​. Helsinki. **Westerlund,​ Lars** 2008. //Saksan vankileirit Suomessa ja raja-alueilla 1941–1944//​. Helsinki.
Rivi 60: Rivi 64:
 **Alanen, Aulis J.** 1961. Suomen rautatiet 100 vuotta. Julkaisussa Immonen, K. J. (toim.): //​Valtionrautatiet 1862–1962//​. Helsinki. **Alanen, Aulis J.** 1961. Suomen rautatiet 100 vuotta. Julkaisussa Immonen, K. J. (toim.): //​Valtionrautatiet 1862–1962//​. Helsinki.
 **Gummerus, J.** 1916. Ratojen rakentaminen ja kunnossapito. Julkaisussa //Suomen valtionrautatiet 1862–1912. Historiallis-teknillis-taloudellinen kertomus// II. Helsinki. **Gummerus, J.** 1916. Ratojen rakentaminen ja kunnossapito. Julkaisussa //Suomen valtionrautatiet 1862–1912. Historiallis-teknillis-taloudellinen kertomus// II. Helsinki.
-**Joutsalmi,​ Sinikka** 2001. Juna ajaa ohi. Julkaisussa Lounatvuori,​ Irma & Putkonen, Lauri (toim.): ​ //​Rakennusperintömme. Kulttuuriympäristön lukukirja//​. Ympäristöministeriö,​ Museovirasto ja Rakennustieto Oy. Helsinki.+**Joutsalmi,​ Sinikka** 2001. Juna ajaa ohi. Julkaisussa Lounatvuori,​ Irma & Putkonen, Lauri (toim.): //​Rakennusperintömme. Kulttuuriympäristön lukukirja//​. Ympäristöministeriö,​ Museovirasto ja Rakennustieto Oy. Helsinki.
  
  
wiki/rautatie.txt · Viimeksi muutettu: 2023/02/02 09:43 / Veli-Pekka Suhonen