Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


wiki:tarinapaikka

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
wiki:tarinapaikka [2017/10/27 15:41]
Helena Ranta
wiki:tarinapaikka [2022/09/01 15:37] (nykyinen)
Helena Ranta [Historia ja käyttö]
Rivi 4: Rivi 4:
  
 ====== Tarinapaikka ====== ====== Tarinapaikka ======
 +{{:​wiki:​tarinapaikka_pistoolikivi.jpg?​450|}}
  
 ===== Määritelmä =====  ===== Määritelmä ===== 
-Kivi, kallio, puu, lähde, lampi tai muu luonnon kohde, johon liittyy vanhoja tarinoita ​ja/tai perimätietoa+ 
 +maaston kohta, johon liittyy vanhoja tarinoita tai perimätietoa
  
 ===== Kuvaus ===== ===== Kuvaus =====
Rivi 27: Rivi 28:
 Suhteellisen vanhaa historiallista perinnettä voivat edustaa kalliomuodostumiin,​ siirtolohkareisiin ja muihin huomiota herättäväiin geologisiin muodostumiin liittyvät yliluonnollista toimintaa kuvastavat tarinat. Ne kertovat mm. jättiläisten ja pirujen toiminnasta,​ kuten esimerkiksi Hattulan Pirunlinkokiven siirtolohkare. Historialliseen perinteeseen liittyvät myös saariin ja muihin usein vaikeapääsyisiin paikkoihin liittyvät aarretarinoiden ja aarnivalkeiden paikat, kuten mm. Mikkelin Kähkölänsaari. ​ Suhteellisen vanhaa historiallista perinnettä voivat edustaa kalliomuodostumiin,​ siirtolohkareisiin ja muihin huomiota herättäväiin geologisiin muodostumiin liittyvät yliluonnollista toimintaa kuvastavat tarinat. Ne kertovat mm. jättiläisten ja pirujen toiminnasta,​ kuten esimerkiksi Hattulan Pirunlinkokiven siirtolohkare. Historialliseen perinteeseen liittyvät myös saariin ja muihin usein vaikeapääsyisiin paikkoihin liittyvät aarretarinoiden ja aarnivalkeiden paikat, kuten mm. Mikkelin Kähkölänsaari. ​
  
-Tasanteisiin ja muihin raivatulta vaikuttaviin paikkoihin liittyy tarinoita mm. vanhoista [[wiki:​historiallinen -asuinpaikka|historiallisista asuinpaikoista]] kuten esimerkiksi Paraisten Bybergetiin. Siirtolohkareisiin,​ muihin isoihin kiviin ja [[wiki:luonnonluola|luonnonluoliin]] liittyy puolestaan elinkeinonharjoittamisesta ja liikennereiteistä kertovia tarinoita. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Janakkalan Paimenkivi, Joensuun Mäntylammen Laukkukivi, Kaarinan Ryöväriholma ja Raaseporin Busö Viborgs sten. +Tasanteisiin ja muihin raivatulta vaikuttaviin paikkoihin liittyy tarinoita mm. vanhoista [[wiki:​historiallinen-asuinpaikka|historiallisista asuinpaikoista]] kuten esimerkiksi Paraisten Bybergetiin. Siirtolohkareisiin,​ muihin isoihin kiviin ja [[wiki:luola|luoliin]] liittyy puolestaan elinkeinonharjoittamisesta ja liikennereiteistä kertovia tarinoita. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Janakkalan Paimenkivi, Joensuun Mäntylammen Laukkukivi, Kaarinan Ryöväriholma ja Raaseporin Busö Viborgs sten. 
  
 Puihin, kallioihin, saariin ja kiviin liittyy viranomaisten toimintaan kytkeytyviä tarinoita, kuten Evijärven Piiskausmäntyyn,​ Isokyrön Valtaalan Seljänkankaan Tonolan kallioihin ja Puolangan Voikiveen. Samoin niihin liittyy tarinoita 1700-luvun ja sitä nuoremmista [[wiki:​taistelupaikka|taistelupaikoista]],​ siviiliväestön pako- ja sotakokemuksista sekä sotasaaliista ja -kätköistä. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Enonkosken Piikakivi, Hailuodon Askelin sotamänty, Ilmajoen Nikkolannevan Käpälämäki ja Sulkavan Huovinsyvän Huovinsyvänsaari Puihin, kallioihin, saariin ja kiviin liittyy viranomaisten toimintaan kytkeytyviä tarinoita, kuten Evijärven Piiskausmäntyyn,​ Isokyrön Valtaalan Seljänkankaan Tonolan kallioihin ja Puolangan Voikiveen. Samoin niihin liittyy tarinoita 1700-luvun ja sitä nuoremmista [[wiki:​taistelupaikka|taistelupaikoista]],​ siviiliväestön pako- ja sotakokemuksista sekä sotasaaliista ja -kätköistä. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Enonkosken Piikakivi, Hailuodon Askelin sotamänty, Ilmajoen Nikkolannevan Käpälämäki ja Sulkavan Huovinsyvän Huovinsyvänsaari
  
-Saariin, luotoihin, maakuoppiin ja muihin kuopanteisiin liittyy hautauksista ja vainajien toiminnasta kertovia tarinoita. Paikka voi olla perimätiedon mukaan esimerkiksi hautapaikka,​ [[wiki:​kirkkomaa|kirkkomaa]]), ruumiiden säilytyspaikka tai [[wiki:ruumissaari|ruumissaari]]. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Alajärven Pynttärinniemi,​ Hankasalmen Kynsivesi Ukonluoto, Iitin Kirkonkylän kivi ja Parkanon Kaidatveden Ruumissaari.+Saariin, luotoihin, maakuoppiin ja muihin kuopanteisiin liittyy hautauksista ja vainajien toiminnasta kertovia tarinoita. Paikka voi olla perimätiedon mukaan esimerkiksi hautapaikka,​ [[wiki:​kirkkomaa|kirkkomaa]],​ ruumiiden säilytyspaikka tai [[wiki:hautasaari|ruumissaari]]. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Alajärven Pynttärinniemi,​ Hankasalmen Kynsivesi Ukonluoto, Iitin Kirkonkylän kivi ja Parkanon Kaidatveden Ruumissaari.
  
 Joissakin tapauksissa tarinapaikat voivat liittyä myös paikannimien syntyyn. Tällainen on esimerkiksi Akaan Pyhällön Ristikivi, jonka ristikuvion mukaan kylän kerrotaan saaneen nimensä. Yksityishenkilöiden lisäksi tarinat voivat liittyä myös kuninkaiden ja muiden hallitsijoiden toimintaan, kuten kuninkaallisiin vierailuihin kytketyt Kokkolan Heinola ja Kouvolan Valkealan Kustaan kivi.  Joissakin tapauksissa tarinapaikat voivat liittyä myös paikannimien syntyyn. Tällainen on esimerkiksi Akaan Pyhällön Ristikivi, jonka ristikuvion mukaan kylän kerrotaan saaneen nimensä. Yksityishenkilöiden lisäksi tarinat voivat liittyä myös kuninkaiden ja muiden hallitsijoiden toimintaan, kuten kuninkaallisiin vierailuihin kytketyt Kokkolan Heinola ja Kouvolan Valkealan Kustaan kivi. 
Rivi 44: Rivi 45:
  
 ===== Suojelustatus ===== ===== Suojelustatus =====
-Jotkut tarinapaikat ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Osa kohteista on muita kulttuuriperintökohteita. Määrittelyssä kiinteäksi muinaisjäännökseksi vaikuttaa mm. paikan luonne, paikalla mahdollisesti havaittavat ihmistoiminnan jäännökset,​ perimätiedon ja/tai tarinan ikä ja luonne ja erilaisten lähteiden paikasta antama tieto. Kiinteitä muinaisjäännöksiä ovat sellaiset tarinapaikat,​ joilla on historiallista merkitystä. Yleensä ne ajoittuvat 1900-lukua vanhemmiksi. Ks. [[http://www.nba.fi/fi/File/685/rho-historiallisen-ajan-kii.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu]],​ sivu 115.+Jotkut tarinapaikat ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Osa kohteista on muita kulttuuriperintökohteita. Määrittelyssä kiinteäksi muinaisjäännökseksi vaikuttaa mm. paikan luonne, paikalla mahdollisesti havaittavat ihmistoiminnan jäännökset,​ perimätiedon ja/tai tarinan ikä ja luonne ja erilaisten lähteiden paikasta antama tieto. Kiinteitä muinaisjäännöksiä ovat sellaiset tarinapaikat,​ joilla on historiallista merkitystä. Yleensä ne ajoittuvat 1900-lukua vanhemmiksi. Ks. [[https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/hist-ajan-muinaisjaannokset.pdf|Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset -julkaisu]],​ sivu 115.
  
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
wiki/tarinapaikka.1509108061.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2017/10/27 15:41 / Helena Ranta