Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


Sivupalkki

wiki:hiilimiilu

Tämä on vanha versio dokumentista!




Hiilimiilu

Määritelmä

Hiilimiilu on tiiviille maapohjalle ladottu puukeko, joka maalla peiteltynä poltetaan pyrolyysiä hyödyntäen hiiliksi. Pystymiilussa puut ladotaan keskipuun ympärille pystyyn, lamamiilussa vaakasuoraan toistensa päälle. Puut voidaan polttaa myös maahan kaivetussa kuoppamiilussa.

Kuvaus

Hiilimiilut sijaitsevat yleisimmin metsäkankailla joiden maaperä on tiivistä hiekkaa tai hietaa, joko tasamaalla tai loivassa rinteessä. Miilun sijoitteluun ovat vaikuttaneet polttopuiden ja sammutusveden saatavuus sekä maaperän soveltuvuus poltolle. Isot kivet, karkea hiekka ja lähellä maanpintaa oleva pohjavesi vaarantavat miilun tasaisen polton, jonka vuoksi niitä on vältetty.1)

Hiilimiilusta jää polttamisen ja hiilten purkamisen jälkeen jäljelle miilunpohja, jonka selvin tuntomerkki on jopa kymmeniä senttejä paksu hiilensekainen nokimaakerros. Sen seassa voi olla isojakin hiilenkappaleita. Metsässä aluskasvisto on usein vanhan miilun kohdalla ympäristöä rehevämpää. Miilun jäännös erottuu maastosta yleensä loivana, 0,2–1,0 metriä korkeana kumpuna. Pystymiilun jäännös on muodoltaan pyöreä, lamamiilun suorakaide. Mikäli pystymiilun pohja on puhdistettu odottamaan seuraavaa polttoa, on se tasainen ja vähähiilinen, mutta paksun hiilensekaisen vallin ympäröimä. Pystymiilun pohjan halkaisija vaihtelee yleensä 3–20 metrin välillä. Kotkassa kaivettujen lamamiilujäännösten koko oli noin 6 kertaa 10 metriä ja niistä yhdessä esille saatu perustusrakenne oli noin 2,5 kertaa 5,5 metriä2). Miilunpohjan ympärillä on usein joko matala oja tai useita kuoppia.3)

Kuoppamiilun, eli hiili- tai sysihaudan, jäännös voi olla joko pyöreä tai suorakaiteen muotoinen painanne. Pyöreä kuoppamiilu on halkaisijaltaan noin metristä muutamaan metriin. Suorakaiteen muotoinen kuoppamiilu voi olla pitkältä sivultaan vain parista metristä yli kymmeneenkin metriä pitkä. Jäännöksen syvyys vaihtelee miilun koon mukaan paristakymmenestä sentistä pariin metriin. Pieni kuoppamiilu voi olla pelkkä maalla peitetty nuotio4), mutta varsinkin isoimpien kuoppamiilujen rakenne on polttopuiden asettelultaan lamamiilun kaltainen5). Pyöreä kuoppamiilu voi muistuttaa rännittömiä tervahautoja, mutta sen pohja ei ole tervahaudan tavoin suppilomaisesti keskelle viettävä, eikä pohjan keskellä ole jälkiä tervasäiliöstä.

Historia ja käyttö

Ajoitus

Miilujen ajoittumista Suomessa ei ole tutkittu. Ruotsissa sekä pysty- että lamamiiluja on rakennettu jo keskiajalla, mutta suurin osa ajoittuu vasta 1600-luvulta 1900-luvun alkuun ulottuvalle ajanjaksolle6). Suomessa tilanne on oletettavasti samansuuntainen. Hiilentuotantomäärältään alhaisemmat ja rakenteeltaan yksinkertaisemmat pienet kuoppamiilut voivat kytkeytyä paikoin rautakautiseen raudanvalmistukseen, vaikka niistäkin valtaosa ajoittunee historialliselle ajalle. Kukin miilutyyppi oli Suomessa käytössä ainakin 1600-luvulta asti rinnakkain, ilmeisesti aivan 1900-luvun alkupuoliskolle asti.

Levintä

Hiilimiilujen levintää Suomessa ei ole kartoitettu. Inventointilöytöjen perusteella miilunpohjia löytyy ympäri Suomea aina Lappia myöten. Erityisen paljon miiluja on vanhojen ruukkialueiden ympäristössä. Hiilimiilut voivat ilmetä joko ryhmissä tai yksittäin. Eri miilutyyppien jakautumista Suomen alueella ei ole tutkittu.

Suojelustatus

Lähteet

Bergroth, F. G. 1885. Miilunpoltosta. Suomen Metsäyhdistyksen kirjasia III. Helsinki.
Bergström, Hilding & Wesslén Gösta 1915. Om träkolning. P.A Norstedt & Söner. Stockholm.
FAO 1983. Simple Technologies for Charcoal Making. FAO Forestry Paper 41. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome.
Hennius, Andreas; Svensson, Jonas; Ölund, Anna & Göthberg Hans 2005. Kol och tjära – Arkeologi i norra Upplands skogsmarker. Undersökningar för E4. Vendel, Tierp och Tolfta socknar, Uppland. Rapport 2005:02, avdelningen för arkeologiska undersökningar. Upplandsmuseet.
Kykyri, Marita 2010. Kotka, Mussalo Takakylä. Santalahden leirintäalueen laajennus. Hiilimiilujen valvontakaivaus ja dokumentointi. Kymenlaakson museo.
Taivainen, Jouni 2010. Salo Teijon alue. Kulttuuriperintökohteiden inventointi. Metsähallitus.
Talvitie, Y. 1924. Puun hiilto ja hartsin valmistus. WSOY. Porvoo.
Vanhaa Hauhoa 1934. Vanhaa Hauhoa. V. 1925 toimineen kansatieteellisen kylätutkimusretkikunnan tulokset. Kansatieteellinen arkisto 1. Suomen Muinaismuistoyhdistys.

Muu kirjallisuus

Verse, Frank. Grabungsprojekt Haiger ”Kalteiche”: Meilerplätze. < http://www.uni-muenster.de/UrFruehGeschichte/forschen/haiger.html#Anker6 >. 14.10.2016.

Viitteet

1) Bergroth 1885; Bergström & Wesslén 1915; Talvitie 1924
2) Kykyri 2010
3) Hennius, Svensson, Ölund, & Göthberg 2005; Taivainen 2010
4) Vanhaa Hauhoa 1934
5) FAO 1983
6) Hennius, Svensson, Ölund, & Göthberg 2005

Keskustelu

Jackey John, 2023/01/20 08:23

Hi there! I read your blog, have amazing post! https://sites.google.com/elogns.com/bitmartsafemoon/home

You could leave a comment if you were logged in.
wiki/hiilimiilu.1481365606.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2016/12/10 12:26 / Janne Kangaskesti